Amit a cékláról tudni érdemes – ne csak azért edd, mert finom! Egészséges is!
2020. September 23.Ősztől tavaszig gyakori vendég konyhánkban a cékla. Fogyasztjuk nyersen, főzve, sütve és persze savanyúságként sem utolsó. Nemcsak íze, hanem egészségünkre gyakorolt hatása miatt is érdemes beiktatni az étrendünkbe: tele van tápanyagokkal, vitaminokkal, vassal, káliummal és fehérjével. Ám, hogy teljes legyen a kép, jó tudni, hogy van pár meglepő mellékhatása is.
Segít a rákos megbetegedések legyőzésében
Nagy mennyiségben tartalmaz gyulladáscsökkentő anyagokat és antioxidánsokat, melyek segíthetnek a rákos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében egyaránt. Jellegzetes mélyvörös színét a betacianinnak köszönheti. Ez egy növényi pigment, amely megvédheti sejtjeinket a rákos elváltozásoktól. És egy olyan egyedi rost is megtalálható benne, amely bélrendszerünket segíthet megóvni.
Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét
A céklában található folsav és betanin csökkenti vérünkben a homocisztein szintjét, valamint az artériákat károsító gyulladásokat.
Jó a szemeinknek
Luteint tartalmaz, amely segít megvédeni szemeinket az idősebb korban gyakran előforduló betegségektől és káros elváltozásoktól.
Javítja az állóképességünket
Egy brit kutatás szerint azok a sportolók, akik cékla-alma levet fogyasztanak, jobb állóképességgel, valamint szintén jobb vérnyomás értékekkel rendelkeznek, mint azok a társaik, akik nem isznak hasonló vitaminitalt.
Segíti az agyműködést
A céklában salétromsav termelődik, amely segíti a vérkeringést szervezetünk egészében – az agyunkat is beleértve. És ha az agyunknak jobb a vérellátása, az jobb és hatékonyabb működést eredményez.
Jobb lesz az emésztésünk
Magas rosttartalma miatt a cékla elősegíti a jó bélműködést, illetve elkerülhetővé teszi a szorulást.
Ennyi jó tulajdonság után nézzük meg a nehezebb kérdést is: okozhat egészségügyi problémát a cékla rendszeres fogyasztása? Egy esetben igen: amennyiben hajlamosak vagyunk vesekövekre, jobb mellőzni étrendünkből. Magas oxaláttartalma ugyanis elősegítheti azok kialakulását. Szintén az oxalát eredményezhet akár köszvényt is. Emellett jó tudni, hogy a cékla mind a vizeletet, mind pedig a székletet megszínez(het)i. Ez azonban maximum ijedtséget okozhat, az egészségünkre nincs kihatással.
Forrás: Reader’s Digest