A tökéletes tatár beefsteak 6 pontja
2023. January 25.A tatárbifsztek (magyarosan írva) leginkább téli étel, hiszen nyers húsból készül és a romlás elkerülése miatt a legjobb neki a hideg. Nevét tényleg a tatárokról kapta, a mondák szerint a tatárok menet közben ették a nyers húst, nem álltak meg elkészíteni. Rendkívül megosztó étek, van, aki a nyers hús gondolatától is rosszat álmodik, és van, aki annyira szereti, hogy addig eszi, amíg van belőle. Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, de van azért néhány trükkje.
1. A hús
Bizony-bizony, marhahúsból kell készíteni, annak is az egyik legnemesebb részéből a legfinomabb, ez pedig a bélszín. Mindenféleképpen friss hús legyen, nem fagyasztottból kiolvasztott. Ha hentesnél járunk, nyugodtan kérdezzünk rá, mikori a hús, mert tatárt szeretnénk belőle készíteni.
Tipp: Készíts változatos virslisalátákat!
2. A pácolás
Kétféle módon pácolhatjuk. Vagy a húst kockákra vágjuk, elkészítjük a pácot és utána daráljuk, vagy pedig a ledarált húst pácoljuk be.
3. A pác
Többféle recept létezik, van, amelyekben alig van fűszer, van, amelyik bővelkedik benne. Általában a pácba kerül nagyon finomra metélt hagyma, só, bors, kevés mustár, ketchup és Worcestershire szósz. Fűszerezhető még kis pirospaprikával vagy köménnyel is. A nem magyaros receptekbe egyébként a hagyma mellé kapribogyót tesznek.
4. A darálás
Függetlenül attól, hogy már a pácolt hús daráljuk vagy még a pácolatlant, a tatárhoz való húst kétszer kell ledarálni. Így lesz igazán krémes. Vannak olyan receptek, amelyekben nem darálják a húst, hanem egy nagyon éles késsel apró darabokra vagdossák.
5. A pihentetés
Lehet frissen is összeállítani, de akkor lesz igazán finom, ha legalább egy éjszakát áll a pácban. Sőt akár egy egész nap sem árt neki.
6. A tálalás
Tálalás előtt érdemes egy friss tojássárgáját belekeverni abba az adagba, amit aznapi étkezésre szánunk. Pirítósra kenve a legfinomabb vaj és hagyma kíséretében. Természetesen más zöldségekkel is tálalhatjuk.
Aki szereti, mindenféleképpen készítse el egyszer otthon is, először egy kis adaggal. 4 főre 50 dkg hús bőségesen elég.
Ezt már olvastad?