Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A tökéletes tatár beefsteak 6 pontja

2023. January 25.

A tatárbifsztek (magyarosan írva) leginkább téli étel, hiszen nyers húsból készül és a romlás elkerülése miatt a legjobb neki a hideg. Nevét tényleg a tatárokról kapta, a mondák szerint a tatárok menet közben ették a nyers húst, nem álltak meg elkészíteni. Rendkívül megosztó étek, van, aki a nyers hús gondolatától is rosszat álmodik, és van, aki annyira szereti, hogy addig eszi, amíg van belőle. Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, de van azért néhány trükkje.

 

1. A hús

Bizony-bizony, marhahúsból kell készíteni, annak is az egyik legnemesebb részéből a legfinomabb, ez pedig a bélszín. Mindenféleképpen friss hús legyen, nem fagyasztottból kiolvasztott. Ha hentesnél járunk, nyugodtan kérdezzünk rá, mikori a hús, mert tatárt szeretnénk belőle készíteni. 

 

Tipp: Készíts változatos virslisalátákat! 

 

2. A pácolás

Kétféle módon pácolhatjuk. Vagy a húst kockákra vágjuk, elkészítjük a pácot és utána daráljuk, vagy pedig a ledarált húst pácoljuk be.

 

3. A pác

Többféle recept létezik, van, amelyekben alig van fűszer, van, amelyik bővelkedik benne. Általában a pácba kerül nagyon finomra metélt hagyma, só, bors, kevés mustár, ketchup és Worcestershire szósz. Fűszerezhető még kis pirospaprikával vagy köménnyel is. A nem magyaros receptekbe egyébként a hagyma mellé kapribogyót tesznek.

 

4. A darálás

Függetlenül attól, hogy már a pácolt hús daráljuk vagy még a pácolatlant, a tatárhoz való húst kétszer kell ledarálni. Így lesz igazán krémes. Vannak olyan receptek, amelyekben nem darálják a húst, hanem egy nagyon éles késsel apró darabokra vagdossák.

 

5. A pihentetés

Lehet frissen is összeállítani, de akkor lesz igazán finom, ha legalább egy éjszakát áll a pácban. Sőt akár egy egész nap sem árt neki.

 

6. A tálalás

Tálalás előtt érdemes egy friss tojássárgáját belekeverni abba az adagba, amit aznapi étkezésre szánunk. Pirítósra kenve a legfinomabb vaj és hagyma kíséretében. Természetesen más zöldségekkel is tálalhatjuk.

 

Aki szereti, mindenféleképpen készítse el egyszer otthon is, először egy kis adaggal. 4 főre 50 dkg hús bőségesen elég.

 

Ezt már olvastad?

Ezek a panírozott ételek fagyasztásának alapszabályai

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!