A tofu nem csak a vegánok kedvence! Akár rántottát is készíthetsz belőle
Vegánok – azaz teljesen növényi alapú étkezést folytatók – számára egész biztosan nem kell bemutatnom a tofut, hiszen a legismertebb, és árának köszönhetően a leggyakrabban használt húspótló készítmény. Egészségügyi és környezetvédelmi szempontból azonban húsevők számára is érdemes akár húsmentes étkezéseket, akár teljes napokat tartani, így nálam mindig megtalálható belőle 1-1 kocka a hűtőben. Sokszor jól jön, hiszen egyszerűen elkészíthető, de roppant sokoldalú alapanyag.
A tofu egy szójababból készült alacsony kalória- és szénhidráttartalmú növényi fehérjeforrás. Külföldön több különböző állagú verziója ismert, nálunk egyelőre sajnos csak a kemény fajtája elterjedt, az viszont natúr, füstölt, marinált és fűszerezett változatban is kapható.
Az ázsiai konyhának már régóta fontos alapanyaga, azonban nem csak a keleti ízekhez passzol jól. Bátran készíthetünk vele akár magyaros jellegű fogásokat is, például pörkölt alapon vagy rántott formában, a lenti recepttel pedig a tojásrántottát is helyettesíthetjük. Kevesen tudják, de a tofu édes desszertek alapanyaga is lehet, ehhez azonban a nálunk ritkán kapható selyemtofu az ideális. Ebből különböző pohárkrémek, sőt akár vegán sajttorta is készíthető.
Tofurántottás pirítós
Hozzávalók (2 adaghoz):
1 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
½ ek kurkuma
¼ ek füstölt pirospaprika
őrölt fekete bors
himalája fekete só
20 dkg natúr vagy füstölt tofu
0,5 dl víz
1 marék friss bébispenót
1 db paradicsom
2 nagyobb szelet kovászos kenyér
1 szál újhagyma
1 szál friss petrezselyem
Elkészítés:
Serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd megpirítjuk rajta a finomra aprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Amint üvegesre pirult, megszórjuk kurkumával, füstölt pirospaprikával és ízlés szerint őrölt fekete borssal és fekete sóval.
A tofut lecsepegtetjük, majd a fűszeres hagymára morzsoljuk és alaposan összekeverjük. Felöntjük kevés vízzel, beletesszük a friss bébispenótot és a felkockázott paradicsomot, majd fedő alatt 2-3 percig főzzük.
A kenyérszeleteket megpirítjuk, rákanalazzuk az elkészült tofurántottát, majd felkarikázott újhagymával és friss, aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.