A legjobb módszerek, ha gyorsan kell kifagyasztanod az ételt
Mikró
Az első és legkézenfekvőbb megoldás, hogy bedobod a mikróba, ám ezzel óvatosan! Mindenképp állítsd át defrost üzemmódba, különben nyers hús esetén például úgy jársz, hogy a széle már elkezd megfőni, amikor a közepe még teljesen jeges. Arra figyelj még, hogy a mikrózott húsban nagyon hamar kezdenek el szaporodni a baktériumok, úgyhogy a defrostolás után azonnal állj neki a vele való sütésnek/főzésnek. Készétel esetében időnként vedd ki a produktumot és keverd át, hogy ne járj úgy, mint a már fentebb említett hús esetében; az egyik fele túlfő, a másik fele meg még fagyos.
Forró víz
Ha picit több időd van, sokkal humánusabb és biztonságosabb módszer, ha egy tálat tele engedsz forró vízzel, hagyod, hogy átmelegítse az ételt, majd leöntöd róla a már kihűlt vizet, és újabb adag forrót öntesz rá. Ezt egy 6-8-szor biztosan meg kell tenned, de cca. 40 perc alatt viszonylag kis erőfeszítés árán juthatsz hozzá az áhított étekhez. Ez működik nyers vagy készétel esetében is, utóbbi esetén figyelj arra, hogy a doboz, amiben a fagyott dolog van, biztosan jól zárjon!
Hűtő
Ha ennél is több időd van, a legegyszerűbb, ha a kifagyasztani kívánt cuccot simán csak átteszed a hűtőszekrény polcaira, csak arra figyelj, hogy rakj alá egy tányért, ami felfogja a nem kívánt nedvességet!
+1
Alapanyag esetén sokat segíthetsz magadon, ha már alapból úgy teszed el, ahogyan majd fel szeretnéd használni. Tehát felkockázva/csíkozva/aprítva/kiklopfolva. Így az sem baj, ha a közepe egy picit fagyos, nem kell teljesen megvárnod a kiengedését, tudsz vele dolgozni.