Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Honnan lehetünk biztosak abban, hogy jól van beállítva a fagyasztónk?

2021. április 15.

A fagyasztó az egyik leghasznosabb konyhai eszköz. Nem kell naponta boltba futkosnunk, jó előre bespájzolhatunk a kedvenc alapanyagainkból, ha épp szezonjuk van, vagy előre elkészíthetünk egy nagyobb adag készételt. Viszont ha valóban jó állapotban, minőségben szeretnénk megőrizi az eltett készételeket és élelmiszereket, kiemelten fontos, hogy a fagyasztónk megfelelő hőmérsékletre legyen beállítva.

Mi az ideális hőmérséklet a fagyasztóban?

A víz és az ételek nagy része 0 °C-on megfagy, ezért ha kicsivel alatta vagyunk, már minden a legnagyobb rendben van – gondolhatjuk. Vagy mégsem? Sajnos nem ennyire egyszerű a dolog, ugyanis ideális esetben a fagyasztónkban -18 °C-nak kellene lennie, ezen a hőmérsékleten képesek az ételek teljesen átfagyni, és így állnak el a legtovább.

Mire kell még figyelnünk?

A megfelelő hőmérséklet a legfontosabb, de emellett a jó keringetés éppen úgy szükséges. Ha túlságosan tele van pakolva a fagyasztónk, akkor nem lesz benne egyenletes a hőmérséklet, mert nem tud benne keringeni a levegő.

Pár hasznos tipp, hogy kihozzuk fagyasztónkból a maximumot

1.Rendszeresen olvasszuk le a fagyasztónkat, hogy a leghatékonyabban tudjon működni.

2.Ha valamit beteszünk, praktikus, ha a fagyasztó mélyére tesszük, így szerencsés esetben a legrégebben berakott ételt fogjuk először megtalálni és kivenni.

3.Kapható fagyasztóba szánt hőmérő, érdemes elgondolkozni egynek a beszerzésén.

Végezetül pedig meg kell jegyezzük, hogy a legtöbb fagyasztott étel sem áll el korlátlan ideig, és főleg nem őrzi meg az ízét és állagát. Nézzük át időnként, mi van a fagyasztónkban, és ha valamiről nem rémlik, hogy mikor rakhattuk be, inkább dobjuk ki.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.