Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A jövő húsa: a tiszta hús

Mit érdemes tudni az egyik legújabb élelmezéstechnológiai előrelépésről?
2018. July 19.

A művelt hús vagy laborhús néven is ismert ételt (?) állati sejtekből növesztik, nem pedig állatok levágásával készül. A tudósok egy pici biopsziát végeznek az állaton, amely kiszívott rész sejtek millióit tartalmazza. Ezt egy kultivátorba helyezik, ahol izommá alakul. A folyamat lényege, hogy elhitetik a sejtekkel, hogy még mindig az állatban vannak, így azok tovább működnek.

Az eredmény: valódi hús állatlevágás nélkül. Ezért is etikusabb, hiszen nem végzünk ki hozzá élőlényeket. Másik előnye, hogy sokkal kevesebb forrás kell az elkészítéséhez, mint a hagyományos húséhoz. Uma Valeti a tiszta hús társfeltalálója és a start-up (Memhips Meats) vezérigazgatója a Wall Street Journalnek elárulta, hogy a termékük előállításához tizedannyi víz és századannyi földterület kell.

Mivel még nem dobták piacra a húst, így egyelőre nem érik szabályok. Jane Dumme dietetikus viszont már elárulta, szerinte biztonságosabb a tiszta hús fogyasztása, mint a hagyományosé, hiszen steril környezetben készül. „Ez kiküszöbölheti a különböző ételmérgezéseket okozó baktériumok keletkezését.”

Hátránya is van azért a húsnak: egyáltalán nem olcsó. Az első laboratóriumi húspogácsa, amelyet még 2013-ban készítettek több mint 300,000$ (több mint 83 millió forint) volt. Azóta már kb. 80%-kal csökkent az áruk. Emellett a sejtek tenyésztéséhez állati vérből készült szérum kell. Ez viszont már kevésbé etikus lépés.

A start-up így jelenleg azon dolgozik, hogy olcsóbban és etikusabban tudják előállítani a tiszta húst – például növényi alapanyagokkal. Belsős információk szerint néhány évbe telik mindezt kikísérletezni, utána pedig már átlagemberek is fogyaszthatják ezt az ételt. Azok szerint, akik már próbálták, az íze hasonlít az igazi húséhoz, bár az állaga kissé szivacsos.

via: Pure Wow

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

4 eset, amikor növelnünk kell a fehérjét

4 eset, amikor növelnünk kell a fehérjét

Ez az egyik alaptápanyag, viszont nem minden esetben kell nagy mennyiséget fogyasztani belőle, hiszen akkor például súlygyarapodás lép fel.
A kombucha előnyei

A kombucha előnyei

Sokan varázslatos egészségelixírnek tartják, de még mindig vannak, akik óvakodnak tőle.
Dinórajongók figyelem: a ti éttermetek nyílt meg

Dinórajongók figyelem: a ti éttermetek nyílt meg

Japánig kell utaznunk, hogy a nemrég nyílt Jurassic World Caféban ehessünk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!