A birsalma az ősz sztárnövénye: tudtad, hogy pektintartalma az emésztésednek is jót tesz?
2022. November 8.Nem telhet el ősz birsalma nélkül! Nevezik még egyszerűen birsnek vagy ha hosszúkás alakúra nő, birskörtének, de mindhárom elnevezés ugyanazt a gyümölcsöt takarja. Fanyar és illatos, nyersen nem igazán fogyasztható, sőt még megtisztítani sem leányálom – a legegyszerűbb zöldséghámozóval megpucolni, majd a magházát kivágni –, ennek ellenére minden fáradozást megér, hiszen hőkezelve elképesztően finom és igen egészséges is.
Pozitív élettani hatások és a kulcsfontosságú pektin
Van benne szinte minden, amire ősszel szüksége van a szervezetünknek. A-, B- és az elengedhetetlen C-vitamin egyaránt megtalálható a gyümölcsben, vasban, kalciumban és káliumban szintén gazdag.
A héj alatti részben rengeteg a pektin. Pont ezért nem hámozzuk meg a gyümölcsöt birsalmasajt készítéséhez, hiszen a pektin fogja majd besűríteni a birspépet. A pektin vízben oldódó élelmi rost, a rostról pedig közismert, hogy támogatja az emésztésünket.
A rosttól gyorsan eltelünk, a jóllakottság érzete sokáig fennmarad. Fogyókúra, diéta esetén is bevethető, hiszen amellett, hogy kevés elég belőle, viszonylag kalóriaszegény is, 1 darab (kb. 92 grammos) gyümölcs 52 kalóriát tartalmaz. Emellett méregtelenítő hatása sem elhanyagolható.
És itt még nincs vége! A birsalma antioxidánsokban bővelkedik, gyulladáscsökkentő, a népi gyógyászat vírus- és baktériumölő tulajdonságait is kiemeli. Segíthet a vérnyomásunk szabályozásában, valamint a vércukor- és koleszterinszintünk kordában tartásában.
Tipp: Süss oldalast ragacsos birsalmamázzal!
Mit készíthetünk birsből?
Nemcsak édességekben gondolkozhatunk! Persze a birsalmasajt talán a legismertebb, krémet, birsvajat is készíthetünk cukorral, mézzel, citrommal. Finom levesbe, teszik például tejföllel habart libalevesbe vagy krumplilevesbe. Húsok mellé chutney lehet belőle jó fűszeresen készítve, hagymákkal, kevés ecettel turbózva. Egyaránt illik vörös húsokhoz és szárnyasokhoz. Jól passzol a gesztenyéhez, a kelbimbóhoz, almához, körtéhez, olajos magvakhoz, azaz a többi őszi alapanyaggal együtt is felhasználhatjuk.
Ezt már olvastad?