Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mini pavlova birsalmazselével

A pavlova édes alapjához tökéletesen illik az őszi birsalma fanyarsága. A szezon kedvence lesz ez a desszert!
2022. October 28.

Maradék tojásfehérje tökéletes ehhez a recepthez, és még birsalmából sem kell sokat beszereznünk hozzá.

Hozzávalók

4 személyre
  • Pavlova:
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tasak vanillincukor
  • 1 csipet só
  • 1 púpozott teáskanál keményítő
  • Birsalmazselé:
  • 1 közepes birsalma
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál cukor
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 3 db kardamom
  • 1 evőkanál zselatin
  • csipet só
  • víz
  • dió a díszítéshez

Elkészítés

 

A birsalmát negyedelem, magházát eltávolítom, ha szép a héja, akkor nem pucolom meg. Vékony szeletekre vágom, edénybe teszem, öntök rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Rálocsolom a citromlét, hogy ne barnuljon be. Hozzáadom a szegfűszeget és a kardamomot, csipet sót és a cukrot. Lefedve, közepes lángon puhára főzöm. Amikor puha, átkevergetem és leveszem a fedőt, alacsonyra állítom a lángot. Innentől lassú főzés jön, hogy szépen besűrűsödjön, közben időnként átkeverem, hogy le ne égjen.

Eközben a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a csipet sóval felverem, keverés közben a porcukrot kanalanként fokozatosan hozzáadom, ezután a vanillincukrot is beleszórom két részletben. A legvégén a keményítő kerül bele szintén két részletben. A végére egy kemény, egybefüggő habot kell kapnom.

A sütőt előmelegítem 120 °C-ra. Egy tepsire sütőpapírt teszek. A pavlova alapot beleteszem egy kinyomózsákba (vagy egy stabilabb tiszta zacskóba, aminek a végét levágom). Először kinyomok 6 alapot, megrajzolom a kört, olyan 8-10 cm-est, és befelé haladva feltöltöm. Aztán mindegyikre rajzolok még egy kört, de már csak a külsejükre. Gyakorlatilag egy kosárkát készítek. Addig megyek így végig a 6 darabon, amíg el nem fogy az alapom. Nem baj, ha beborul, kanállal lehet szépítgetni. Betolom a sütőbe és sütöm legalább 40 percet. Nem szereti az ajtónyitogatást. Onnan tudom, hogy hamarosan kész, hogy elkezdenek a hajszálrepedések megjelenni rajta. Ekkor már a külseje keményedik. Ilyenkor már meg lehet nézni, hogy stabil-e. Ha nem, hagyom még szikkadni. Amikor késznek ítélem, sütőajtót visszazárom, lekapcsolom a sütőt, és hagyom a 6 db kosárkánkat kihűlni.

Eközben a birsalma már egy sűrűbb, de még folyós massza. Leveszem a tűzről és kiszedem belőle a szegfűszeget és a kardamomot. Botmixerrel leturmixolom. Visszateszem a tűzre nagyon alacsony lángra. Egy tálkában 3-4 evőkanál vízzel összekeverek 1 evőkanál zselatint. Egyből össze fog állni, de nem gond, beleteszem a meleg birsalmaszószba, majd alaposan elkeverem, hogy minden csomó feloldódjon és eltűnjön. Rottyan még párat és már kész is. Leveszem, kihűtöm.

Amikor kihűlt a pavlova alap, a lehűlt birsalmazselét a közepére halmozom, tetejét dióval díszítem. Jó étvágyat!

 

Ezt a receptet is próbáld ki: 

Serpenyős langalló

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Bazsalikomos kalács

Bazsalikomos kalács

A jeruzsálemi babkát sósan is elkészítheted!
Hideg, karamellizált nektarinkrémleves

Hideg, karamellizált nektarinkrémleves

Hűsítő gyümölcsleves kánikulai napokra
Csirkés-spenótos lencsecurry

Csirkés-spenótos lencsecurry

Könnyű és fűszeres egytálétel vöröslencséből

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!