Csirkés-spenótos lencsecurry
A vöröslencse nagy kedvencünk, csodás színű hüvelyes. Szerencsére nagyon kevés macera van vele, nem kell áztatni, seperc alatt megfő. Spenóttal és hússal laktató és színes curry készíthető belőle.
Hozzávalók
4 személyre- 30 dkg csirkemell
- 30 dkg vöröslencse
- 1 jó nagy marék spenót
- 2 dl tejszín
- 2 nagy paradicsom vagy fél hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
- 1 fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 cm-es gyömbérdarab
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál kurkuma
- fél teáskanál chilipor
- só
- 2 evőkanál olaj vagy kókuszzsír
Elkészítés
Először a vöröslencsét alaposan átmosom, majd felteszem főni úgy, hogy jó egy ujjnyira ellepje a sós víz, mert nagyon sokat fog magába szívni. Kb. 8 perc alatt puha is lesz.
A csirkemellet felkockázom, a hagymát és a paradicsomot felaprítom, a gyömbért és a fokhagymát lereszelem, a spenótot megmosom és lecsöpögtetem, a fűszereket kikészítem.
Egy magas falú serpenyőben, közepes lángon a zsiradékot felhevítem, beleteszem a fokhagymát és a gyömbért, egy percet pirítom, rászórom a hagymát, együtt puhára párolom őket. Rájuk szórom a porfűszereket, átkeverem, és már mehet is hozzájuk a paradicsom. Ha nagyon sűrű, kevés vízzel hígítom. Addig rotyogtatom így, amíg a paradicsom szétmállik.
Ekkor beleteszem a csirkemellet, sózom, ha túl sűrű, szintén felöntöm vízzel. Lefedve összefőzöm. Amikor már szép sűrű a szaft és a csirkemell is megfőtt, hozzáadom a spenótot, azzal is átkevergetem. Mehet rá a lencse a főzővízzel együtt. Igazából a lencse eddigre nagyjából fel is vette az összes vizet. Megint egy átkeverés és egy összefőzés jön. Amikor így is rottyant már egyet és megfelelő sűrűségű, akkor öntöm rá a tejszínt, egyet forralok még rajta, és kész is van.
Egytálételként magában, de akár rizzsel vagy lepénykenyérrel is tálalható. Jó étvágyat!
Ezt a receptet is próbáld ki: