Medvehagymás-sajtos zabkeksz
Egyik legegészségesebb nassolnivalónk az édes zabkeksz. De lehet ám a zabkeksz sós is, főleg medvehagymaszezon idején.
Hozzávalók
16 darabhoz- 15 dkg apró szemű zabpehely
- 15 szál medvehagyma
- 1 tojás
- 5 dkg reszelt parmezán
- 1 teáskanál őrölt koriander (legjobb az egész koriander magokat frissen megtörni mozsárban)
- 1 csapott teáskanál só
- 1 dl víz
Elkészítés
A medvehagymát apróra vágom. Egy tálba kimérem a zabpelyhet, ráütöm a tojást, rászórom a sót és a koriandert, ráöntöm a vizet és összekeverem. Hozzáadom menet közben a medvehagymát és a reszelt sajtot is. Ahogy magába szívja a nedvességet a zabpehely, egyre nehezebb lesz összekeverni, ezért gyorsan dolgozok.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt előmelegítem 200 fokra. A keverékből kis diónyi golyókat formálok, és a tepsibe rakom őket egymástól nagyobb távolságra. Amikor megvan az összes golyó, egy nagyobb kanállal lelapogatom olyan 3-4 mm-eres tallérokra.
Forró sütőbe tolom, 200 fokon kb. 15-20 perc alatt sülnek meg.
Ez az alaprecept bővíthető szezámmaggal, lenmaggal, vagy a sajt mennyisége is duplázható. Nagyon jól illik a kekszhez egy enyhén fokhagymás joghurtos mártogató. Jó étvágyat!
Ezt a receptet is próbáld ki: