Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Diós-málnalekváros habos szelet

Jaj, de jó a habos sütemény!
2022. augusztus 30.

Tésztaréteg, sok-sok lekvár, ropogós olajos mag és puha hab – tuti összeállítás, ugye? A lekvár ezúttal málna, amit dióval kombináltam, de finom mogyoróval vagy mandulával is.

Hozzávalók

egy 20x30 cm-es tepsihez
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • ½ tasak sütőpor
  • 4 db tojássárgája
  • ½ biocitrom lereszelt héja
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • A középső réteghez:
  • 20 dkg málnalekvár
  • 10 dkg dióbél
  • A habhoz:
  • 4 db tojásfehérje
  • 3 evőkanál porcukor

Elkészítés

 

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, majd a tojássárgájákat és a citromhéjat is. Elkezdjük összedolgozni, közben annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Kissé ellapítjuk, és egyenletesen a sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk. 180 °C-os sütőben kb. 10 percet sütjük (kapjon egy kis kérget a teteje). 

Kivesszük a sütőből a tésztát, megkenjük a lekvárral, majd megszórjuk a durvára tört dióval. Visszatoljuk további 20 percre, ha szükséges, sütés közben letakarjuk alufóliával, hogy a dió ne égjen meg. 

A tojásfehérjéket először lágy habbá felverjük, majd evőkanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és kemény, fényes habot verünk belőle. A sütemény tetejére simítjuk, és még kb. 5 percet sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük fel. 

 

Ezt a receptet is próbáld ki: 

Tepsis almás palacsinta

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csípős-mézes csirkeszárnyak

Csípős-mézes csirkeszárnyak

A csípős, a sós és az édes triója örök kedvenc
Mogyoróvajas datolyagolyók

Mogyoróvajas datolyagolyók

Hozzáadott cukor nélkül készült nasi kirándulásra vagy suliba.
Krémes spenótos-krumplis tészta

Krémes spenótos-krumplis tészta

Ez most nem a hagyományos krumplis tészta!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!