Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Omlós mákos-meggyes pite

Klasszikus süti az egyik legfinomabb párosítással: savanykás meggyel és mákkal.
2021. August 19.

Az omlós pitetészta klassz választás, ha valami olyan sütire vágyunk, amibe sok-sok töltelék kerül. Ilyen ez a pite is, szezonban friss, szezonon kívül pedig fagyasztott vagy befőtt meggyből is elkészíthető.

Hozzávalók

8 szelethez
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • néhány evőkanál hideg víz
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 1 kisebb biocitrom lereszelt héja
  • 5 dkg szilvalekvár
  • 2 db tojás
  • 1 nagy üveg meggybefőtt (35 dkg töltőtömeg)
  • porcukor a díszítéshez

Elkészítés

 

A töltelék elkészítésével kezdjük. A darált mákot, a zsemlemorzsát, a vizet, a cukrot és a citromhéjat egy lábasba tesszük, összekeverjük, és pár perc alatt összefőzzük. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket habbá verjük. Először elkeverjük a töltelékben a lekvárt, majd a tojássárgájákat, végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot.  

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és apránként annyi vizet, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (ha szükséges, folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük). 

Egy 24 cm átmérőjű piteformát kivajazunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk úgy, hogy egy kicsit nagyobb legyen a formánknál. Belehelyezzük, peremet is kialakítunk, az alját villával megszurkáljuk, és beszórjuk zsemlemorzsával. Rásimítjuk a tölteléket, a tetejét kirakjuk lecsepegtetett/kimagozott meggyel. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. 

A pitét a formában hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral, és szeletekre vágva tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szezámbundás csirke tojásos tésztával

Szezámbundás csirke tojásos tésztával

Extra ropogós lesz a panír, ha szezámmagot keversz bele!
Zöldfűszeres babragu

Zöldfűszeres babragu

Zöldségekkel, szalonnával, olasz csípős szalámival.
(Majdnem) egyserpenyős csirkés tészta

(Majdnem) egyserpenyős csirkés tészta

Gyors ebédötlet dolgos hétköznapokra.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!