Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Omlós mákos-meggyes pite

Klasszikus süti az egyik legfinomabb párosítással: savanykás meggyel és mákkal.
2021. augusztus 19.

Az omlós pitetészta klassz választás, ha valami olyan sütire vágyunk, amibe sok-sok töltelék kerül. Ilyen ez a pite is, szezonban friss, szezonon kívül pedig fagyasztott vagy befőtt meggyből is elkészíthető.

Hozzávalók

8 szelethez
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • néhány evőkanál hideg víz
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 1 kisebb biocitrom lereszelt héja
  • 5 dkg szilvalekvár
  • 2 db tojás
  • 1 nagy üveg meggybefőtt (35 dkg töltőtömeg)
  • porcukor a díszítéshez

Elkészítés

 

A töltelék elkészítésével kezdjük. A darált mákot, a zsemlemorzsát, a vizet, a cukrot és a citromhéjat egy lábasba tesszük, összekeverjük, és pár perc alatt összefőzzük. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket habbá verjük. Először elkeverjük a töltelékben a lekvárt, majd a tojássárgájákat, végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot.  

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és apránként annyi vizet, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (ha szükséges, folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük). 

Egy 24 cm átmérőjű piteformát kivajazunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk úgy, hogy egy kicsit nagyobb legyen a formánknál. Belehelyezzük, peremet is kialakítunk, az alját villával megszurkáljuk, és beszórjuk zsemlemorzsával. Rásimítjuk a tölteléket, a tetejét kirakjuk lecsepegtetett/kimagozott meggyel. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. 

A pitét a formában hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral, és szeletekre vágva tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szezámbundás csirke tojásos tésztával

Szezámbundás csirke tojásos tésztával

Extra ropogós lesz a panír, ha szezámmagot keversz bele!
Zöldfűszeres babragu

Zöldfűszeres babragu

Zöldségekkel, szalonnával, olasz csípős szalámival.
(Majdnem) egyserpenyős csirkés tészta

(Majdnem) egyserpenyős csirkés tészta

Gyors ebédötlet dolgos hétköznapokra.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.