Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Francia citromtorta

Adásban volt: 2014. július 3.
A recepthez tartozó videó
A franciák egyik híres, és kedvenc tortája ez a citromtorta. Nem véletlenül: könnyű, édes, savanykás és minden alkalomra tökéletes!
2016. június 3.

Hozzávalók

10-12 szelet
  • Tészta:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • Citromkrém:
  • 4 citrom leve és héja
  • 17,5 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg vaj
  • A torta tetejére:
  • ribizli
  • pisztácia

Elkészítés

A liszthez keverjük a sót, a porcukrot és a hideg, felkockázott vajat.
Gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, – ettől a tészta összeáll.
Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Egy 23 cm átmérőjű, lehetőleg cakkos szélű piteformába, egy nagy lyukú reszelőn belereszeljük a hűtőből kivett tésztát, majd  elegyengetjük, és a szélét alaposan belenyomkodjuk a sütőforma hullámos peremébe.
Ezt követően a tésztát sütőpapírral lefedjük, és ráteszünk kb. 1 kilónyi sütőbabot, – ezzel lenyomatva a sütéskor nem púposodik fel a tészta.
30 percre betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe, majd a babot és a sütőpapírt eltávolítva újabb 10 percig sütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a citromkrémet.
A citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, hozzákeverjük a cukrot, 3 egész tojást, és 4 tojássárgáját. Alaposan összekeverjük, majd alacsony lángom melegíteni kezdjük.
Amikor a teteje már habos, négy egyenlő részletben belekeverjük a vajat.
Így krémes, pudingszerű masszát kapunk, amit az elkészült tésztára öntünk, majd 5-6 percre betoljuk a 230 fokra előmelegített sütőbe.
Addig sütjük, amíg a tetején 1-1 színesebb barna pötty meg nem jelenik.
Szobahőmérsékleten lehűtjük, majd hűtőbe tesszük, és ideális esetben egy éjszakát pihentetve, csak másnap, hidegen tálaljuk.
Ekkor durvára vágott pisztáciával és friss ribizlivel díszíthetjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spárga sörtésztában citromos, fokhagymás majonézzel (aioli)

Spárga sörtésztában citromos, fokhagymás majonézzel (aioli)

A spárga egészséges, finom és megunhatatlan. Ez a parmezános sörtésztás változat a citrommal izgalmassá tett klasszikus fokhagyma-majonezzel, az aiolival kísérve remek ebéd, vacsora, de vendégvárónak is tökéletes.
Most akkor melyik héjú citromot is vegyem?

Most akkor melyik héjú citromot is vegyem?

A kezeletlen héjú citromok és narancsok már a kapu mögött melegítenek, a kisebb delikátokban egymásra tornyozott rekeszek között egyensúlyozva juthatunk a megszokottól egészen eltérő élményt nyújtó gyümölcsökhöz. A nagy áruházláncok is egyre gyakrabban írják ki a citrusfélék tábláira. De ki mit kezel?

Citromos rétegezett burgonya

Nyári saláta burgonyával, tonhallal, olajbogyóval a tetején.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!