Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A sajttorta édes és krémes, mégis könnyű. Nem is csoda, hogy egyre nagyobb divat és mindenki szívesen fogyasztja. De mostantól elkészíteni sem lesz nehéz! Ez a változat bomba biztos és tökéletes.

Francia citromtorta

Adásban volt: 2014. July 3.
A franciák egyik híres, és kedvenc tortája ez a citromtorta. Nem véletlenül: könnyű, édes, savanykás és minden alkalomra tökéletes!
2016. June 3.

Hozzávalók

10-12 szelet
  • Tészta:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • Citromkrém:
  • 4 citrom leve és héja
  • 17,5 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg vaj
  • A torta tetejére:
  • ribizli
  • pisztácia

Elkészítés

A liszthez keverjük a sót, a porcukrot és a hideg, felkockázott vajat.
Gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, – ettől a tészta összeáll.
Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Egy 23 cm átmérőjű, lehetőleg cakkos szélű piteformába, egy nagy lyukú reszelőn belereszeljük a hűtőből kivett tésztát, majd  elegyengetjük, és a szélét alaposan belenyomkodjuk a sütőforma hullámos peremébe.
Ezt követően a tésztát sütőpapírral lefedjük, és ráteszünk kb. 1 kilónyi sütőbabot, – ezzel lenyomatva a sütéskor nem púposodik fel a tészta.
30 percre betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe, majd a babot és a sütőpapírt eltávolítva újabb 10 percig sütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a citromkrémet.
A citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, hozzákeverjük a cukrot, 3 egész tojást, és 4 tojássárgáját. Alaposan összekeverjük, majd alacsony lángom melegíteni kezdjük.
Amikor a teteje már habos, négy egyenlő részletben belekeverjük a vajat.
Így krémes, pudingszerű masszát kapunk, amit az elkészült tésztára öntünk, majd 5-6 percre betoljuk a 230 fokra előmelegített sütőbe.
Addig sütjük, amíg a tetején 1-1 színesebb barna pötty meg nem jelenik.
Szobahőmérsékleten lehűtjük, majd hűtőbe tesszük, és ideális esetben egy éjszakát pihentetve, csak másnap, hidegen tálaljuk.
Ekkor durvára vágott pisztáciával és friss ribizlivel díszíthetjük.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Citromos rétegezett burgonya

Nyári saláta burgonyával, tonhallal, olajbogyóval a tetején.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!