Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Grízes piskóta narancssziruppal

Adásban volt: 2014. január 9.
A recepthez tartozó videó
A megunhatatlan piskóta, ezúttal törökös, narancsszirupos kivitelezésben. Ha este elkészítjük, reggel már csomagolhatjuk is az uzsonnás dobozba.
2016. január 7.

Hozzávalók

  • Piskóta:
  • 12 dkg gríz
  • 6 dkg liszt
  • csipet só
  • 6 tojás, szétválasztva
  • 6 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • vaj a tepsi kikenéséhez
  • Szirup:
  • 3 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 2 citrom reszelt héja és leve
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 4 kardamom
  • 4 szegfűbors
  • 4-5 szem bors

Elkészítés

Összekeverjük a grízt, a lisztet és a sót. A tojások sárgáját a cukorral – elektromos kézi keverővel – fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a grízes lisztet és a reszelt narancshéjat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a masszával. A tésztát sütőpapírral bélelt, kivajazott, kb. 33×23 cm-es tepsibe, vagy jénai tálba öntjük. 180 C fokon 30 percig sütjük. Miközben sül, elkészítjük a szirupot: lábasban összeforraljuk a vizet a cukorral, hozzáadjuk a citromok és narancs levét és reszelt héját, valamint a fűszereket. Kb. 10 percig főzzük erős lángon. Leszűrjük. Amikor megsült a piskóta, megszurkáljuk egy hurkapálcával, vagy hústűvel, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró sziruppal. Néhány órát állni hagyjuk, de érdemes egy éjszakát is állni hagyni, mert másnapra még jobban összeérnek az ízek.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Diós, narancsos sütőtöktorta

Diós, narancsos sütőtöktorta

Fűszeres, narancsos, sütőtökös torta. Krémsajttal és (pirított) dióval a tetején.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?