Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zöldfűszeres babragu

Zöldségekkel, szalonnával, olasz csípős szalámival.
2021. augusztus 11.

Fejtett babból nemcsak levest, hanem ízletes, szaftos ragukat is készíthetünk. Ez a verzió csupa egyszerű zöldségből áll, viszont pepperonit karikáztam bele, hogy különlegesebbé tegyem. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 40 dkg fejtett bab
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 25 dkg pepperoni (olasz csípős szalámi)
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 3 db sárgarépa
  • ¼ (kisebb) zellergumó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kis konzerv (14 dkg) sűrített paradicsom
  • 2 kis ág oregánó lecsipkedett levelei
  • 2 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
  • só, őrölt fekete bors
  • 25 dkg barna rizs
  • aprított petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés

 

A fejtett babot bő vízben megfőzzük (nem szükséges teljesen puhára, maradjon egy kissé roppanós). Amikor elkészült, leszűrjük, a főzőlevet megtartjuk. 

Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rátesszük először a felkarikázott pepperonit, kicsit átpirítjuk, majd szedőkanállal kivesszük, félretesszük. Mehet a helyére a felkockázott szalonna, amit lassú tűzön a zsírjára sütünk. Hozzáadjuk a megpucolt, kis kockákra vágott sárgarépát és zellergumót, lepirítjuk, majd ráreszeljük a megpucolt fokhagymát is. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, jól elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd visszatesszük a tűzre. 

Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a kétféle zöldfűszer lecsipkedett leveleit, sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon, mindig egy kevés főzőlevet (a bab félretett főzőlevéből) hozzáadva puhára főzzük a zöldségeket. Amikor félpuhák, beletesszük a babot, végül visszatesszük a pepperonit is. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk, és az egészet puhára főzzük. 

Közben az átöblített barna rizst bő kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. A kész ragut a rizzsel tálaljuk, aprított petrezselyemzölddel díszítjük. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

(Majdnem) egyserpenyős csirkés tészta

(Majdnem) egyserpenyős csirkés tészta

Gyors ebédötlet dolgos hétköznapokra.
Sajtburger írós-majonézes öntettel

Sajtburger írós-majonézes öntettel

Grillen vagy serpenyőben? Rajtad áll!
Túrókrémes-ribizlis zabpalacsinta

Túrókrémes-ribizlis zabpalacsinta

Zabpehelylisztből szuper hajtható-tekerhető palacsintát süthetsz!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.