Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Töltött paprika

Te hogy készíted? Pont így? Vagy teljesen másképp?
2021. október 13.

Mi, magyarok „szeretünk” összeveszni a tradicionális ételek elkészítésén. Pedig erre semmi szükség, tudjátok, ahány ház, annyi szokás! Ez a recept most klasszikus – vagy legalábbis klasszikusabb –, de elárulom, gyakran készítem barna rizzsel vagy kölessel, sőt marhahússal is. 

Hozzávalók

4 személyre
  • A paprikákhoz és a gombócokhoz:
  • 12 dkg rizs

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott teáskanál édes-nemes fűszerpaprika
  • őrölt fekete bors
  • 1 db tojás
  • 4 vagy 8 db tv-paprika
  • A mártáshoz:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 l passzírozott paradicsom
  • 15 dkg zellergumó
  • só, őrölt fekete bors
  • A tálaláshoz:
  • 60 dkg főzni való burgonya

  • A díszítéshez:
  • petrezselyemzöld

Elkészítés

 

A töltelékhez a rizst átöblítjük, majd bő 1,5-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni. 

A darált húst jó alaposan összedolgozzuk a megpucolt, áttört fokhagymával, az édes-nemes fűszerpaprikával, sóval, borssal és a tojással. Hozzákeverjük a rizst is. 

Készíthetünk 4 darab töltött paprikát és több gombócot, vagy 8 darab töltött paprikát kevesebb gombóccal. A paprikákat megmossuk, tetejüket levágjuk, a csumákat, ereket, magokat eltávolítjuk. Megtöltjük mindet a húsos-rizses töltelékkel, a maradék töltelékből benedvesített kézzel gombócokat formázunk. 

A mártáshoz egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és a megpucolt, áttört fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, hozzáadjuk a megpucolt, néhány darabra vágott zellergumót, sózzuk, borsozzuk (ízlés szerint kevés cukrot is adhatunk hozzá), és felforraljuk. Ezután mérsékeljük a lángot, majd a mártásba beleültetjük a töltött paprikákat és a gombócokat. (A mártásnak kb. 3/4-ig el kell lepnie, ha kevés, adjunk hozzá vizet.) Lefedjük, és lassú tűzön, néhányszor megrázogatva (nem keverve) 40-45 perc alatt készre főzzük. A paprikákat és a gombócokat szedőkanállal kivesszük, a zellerdarabokat eltávolítjuk, majd a mártást botmixerrel krémesre törjük. Ha szükséges, utánafűszerezünk. 

Közben a burgonyákat meghámozzuk, felcikkezzük, és sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük. 

A töltött paprikákat és a gombócokat a mártással tálaljuk, a főtt burgonyával körítjük, és petrezselyemzölddel díszítjük. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Duplasajtos-tejszínes tészta borsóval és pulykával

Duplasajtos-tejszínes tészta borsóval és pulykával

Extra krémes, sajtos finomság – villámgyorsan!
Savanyú káposztás nokedli kolbásszal

Savanyú káposztás nokedli kolbásszal

Ha október, akkor Oktoberfest!
Serpenyős tarjás metélt

Serpenyős tarjás metélt

Nincs időd főzni? Dehogynem!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.