Mogyoróvajas datolyagolyók
Hétvégi kirándulásra vagy a suliba is tökéletes nassolnivaló lesz ez a finom golyó, amiben a diót nyugodtan kicserélheted mogyoróra vagy épp mandulára.
Hozzávalók
kb. 15 darabhoz- 15 dkg aszalt, magozott datolya
- 5 dkg dió
- 5 dkg zabpehely
- 8 dkg mogyoróvaj
- kókuszreszelék (kb. 3-3,5 dkg + a hempergetéshez)
Elkészítés
A kimagozott datolyát hőálló tálba szórjuk, felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, amennyi ellepi, majd hagyjuk megpuhulni. Ezután jól kinyomkodjuk.
Késes aprítóba tesszük a datolyát, a diót, a zabpelyhet és a mogyoróvajat, és 2-3 evőkanál vízzel összetörjük. Nem szükséges teljesen homogénre, maradjon egy kissé darabos! Puhább állagú masszát kell kapnunk.
A masszát keverőtálba tesszük, és apránként annyi kókuszreszeléket adunk hozzá, hogy nem túl kemény, de formázható állagot kapjunk (ha több víz maradt a datolyában, a kókusz mennyiségét is növeljük). Golyókat formázunk belőle, és kókuszreszelékbe hempergetjük. Hűvös helyen tároljuk.
Még egy kis mogyoróvaj: