Hideg, karamellizált nektarinkrémleves
Nyári szezonban szeretjük a könnyű, gyorsan elkészíthető, hideg gyümölcsleveseket. Akár egy jó kis grillezés előételeként, akár esti hűsítő napzáróként.
Hozzávalók
4 személyre- 80 dkg nektarin
- 4-5 evőkanál görög joghurt
- 3 evőkanál cukor
- díszítéshez feketeribizli vagy egyéb fanyar bogyós gyümölcs
Elkészítés
Sokan a nektarinokat forrázás után megpucolják. Én nem szoktam, ha jó erős a botmixerünk, akkor a héját és megfelelően pépesíti. De ha valaki nem bírja a héját megenni, az első lépésként forraljon vizet, 1-2 percre tegye bele a nektarint, majd kivétel után le tudja húzni róla a héját.
A nektarinokat kimagozom, negyed cikkekre vágom. Egy serpenyőben, alacsony tűzön 3 evőkanál cukrot nagyon lassan, keverés nélkül felolvasztok, majd megkaramellizálok. Amikor már szépen bebarnult, a negyedelt nektarint rászórom. Ilyenkor a hideg hatására a karamell összeugrik. Kicsit átkeverem, és lassú tűzön együtt hevítem őket pár percet. A nektarin levet enged, ekkor kb. 2 dl meleg vizet hozzáadok, és lefedem. A karamell ismét felolvad, a nektarin kicsit megfő. Leveszem a tűzről, pépesítem botmixerrel. Beállítom a sűrűségét, ilyenkor még lehet hozzátenni vizet, ha túlságosan sűrű. Amikor kicsit hűlt, beteszem a hűtőbe, és jó hidegre lehűtöm.
Tálalás előtt hozzákeverem a krémes, sűrű görög joghurtot, és megszórom a tetejét fanyar bogyós gyümölccsel.
Érdemes különböző fűszerezésekkel is játszani, kerülhet bele főzés előtt még fahéj, szegfűszeg, kardamom. Jó étvágyat!
Ezt a receptet is próbáld ki: