Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Körtés, mandulakrémes pite

Adásban volt: 2013. október 15.
A recepthez tartozó videó
Igazi őszi finomság, az ősz egyik legfinomabb gyümölcsével. Korán sötétedős, hűvös estékre.
2015. szeptember 26.

Hozzávalók

  • Tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor

  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • Körtéhez:
  • 3 nagy érett, zamatos körte
  • cukor
  • fahéj
  • citromlé
  • Mandulakrém
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált mandula
  • 2 tk liszt
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • mandulaaroma, kivonat vagy mandulalikőr

Elkészítés

A liszthez reszeljük a jéghideg vajat, és gyorsan összemorzsoljuk és közben hozzáadjuk a porcukrot is. Majd  a morzsához mehet a tojás, és azzal is gyorsan összedolgozzuk. A morzsát egy kilisztezett piteformába szórjuk, és jól szétnyomkodjuk, fontos, hogy a fodrokba is kerüljön a tésztából. Ezután kb. 15 percig a mélyhűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a körtéket és a krémet.
A  körtéket meghámozzuk. A vizet cukorral, reszelt citromhéjjal, a citrom levével és vaníliával felforraljuk, majd a hőt lejjebb vesszük, hogy csak gyöngyözzön és belehelyezzük az egész körtéket. Egészen lassan addig főzzük őket a szirupban, amíg megpuhulnak, de nem esnek szét.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd továbbkeverjük az egész tojással és egy tojásfehérjével.  Végül hozzáadjuk a darált mandulát és egy kevés lisztet étkezésikeményítőt és egy csipet sót, és továbbkeverjük.  Amikor a krémet összekevertük a legvégén hozzácsepegtetünk mandula kivinatot, aromát vagy egy kevés mandulalikőrt.
A pitetésztára rákenjük a mandulakrémet. A posírozott körtéket felszeleteljük vagy félbevágjuk, a magházakat eltávolítjuk, és a pitére tesszük. 180 C fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük, amíg a krém kicsit megemelkedik és aranyszínűre, pirosra sül.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Körtés, mandulakrémes pite

Igazi körtés-mandulakrémes őszi finomság, a még napfényes délutánokra és a már sötét estékre.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.