7 hiba, amit elkövethetünk, ha zöldségeket grillezünk
2020. July 21.A nyárban a grillezés az egyik legjobb dolog, ugye? A finom húsok mellett érdemes a zöldségeknek is helyet szorítani a grillrácson, faszén felett készítve még egy megrögzött húsfogyasztó szívét is rabul ejthetik. Az így készített zöldségfélék ugyanis egyszerre lesznek kívül karamellizáltak, belül pedig puhák, jobban előbukkannak a természetes aromáik, illetve füstös ízekkel is gazdagodnak. 7 hibát viszont érdemes elkerülni, hogy igazán ízletesek legyenek a grillezett zöldségeink.
1. Nem főzzük elő a kemény zöldségeket
Bár alapvetően valamennyi zöldség alkalmas a grillezésre, egyes típusok azonnal mehetnek a rácsra, más fajtákat viszont muszáj előfőznünk. Amíg a cukkini, a hagymafélék vagy kaliforniai paprika rögtön grillezhető, addig a burgonyát és az édesburgonyát érdemes előfőzni. Ha nem így teszünk, előbb égnek meg kívül, mintsem, hogy belül átsülnének. Félpuhán már alkalmasak a grillezésre.
2. Nem fűszerezzük meg eléggé
Ahogy a húsoknak, úgy a zöldségeknek is szükségük van alapos fűszerezésre. A só alapvető, de fűszerkeverékekkel is bátran kísérletezhetünk. Sőt a zöldségeket is bepácolhatjuk sütés előtt.
3. Cukortartalmú marinádokat használunk
Akár pácolunk, marinálunk, akár csak sütés közben kenegetjük a zöldségeket, a cukortartalmú marinádok, például a bbq szósz vagy az édes-savanyú marinád nem biztos, hogy jó választás. A karamellizálódásra hajlamos zöldségeknél (ami egyébként abszolút jó tulajdonság) túlzó lesz a plusz cukor, illetve könnyen meg is éghetnek a zöldségek.
4. Nem kenjük át olajjal a grillrácsot
Pedig ez a legegyszerűbb módja, hogy megakadályozzuk a zöldségek letapadását. Ne a zöldségeket mártogassuk olajba! Sokkal jobb, ha a már bemelegedett grillrácsot kenjük át óvatosan, ecset segítségével.
5. Kis méretű zöldségeket grillezünk
Ez persze nem hiba, csak készüljünk elő a kisebb (vagy kisebbre darabolt) zöldségek grillezésére. Húzzuk nyársra a zöldségeket, ez az egyik lehetőség. Amennyiben nem szeretnénk, illetve nem alkalmasak erre a kiszemelt zöldségek, a grilltálca lesz a megfelelő választás.
6. Végig a legforróbb részen hagyjuk a zöldségeket
Így könnyen túlsülhetnek, megéghetnek. Indítsuk a sütést a grill legforróbb pontjain, de ezután helyezzük át kevésbé forró részekre. Vagy a nyársakat és a tálcát, vagy pedig grillfogóval a darabolt zöldségeket.
7. Túlsütjük a zöldségeket
Ne feledjük, nem kell nekik rengeteg idő! Ha bizonytalanok vagyunk, inkább vágjunk ketté egy nagyobb darabot, és nézzük meg, elkészült-e, de semmiképpen se hagyjuk hosszú ideig a grillrácson.
Forrás: the kitchn