Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

3 kevésbé emlegetett ételcsoport, ami véd a krónikus betegségek ellen

2022. augusztus 5.

Mit együnk a betegség megelőzése, illetve gyógyítása érdekében? Három élelmiszercsoport is létezik, amelyről ritkán beszélünk. 

1. Ételek, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak

A gyulladás számos krónikus betegséggel áll összefüggésben: érelmeszesedés, ízületi gyulladás, csontritkulás, Alzheimer-kór, illetve a rák számos fajtája. A megfelelő táplálkozással azonban megvédhetjük sejtjeinket a gyulladástól.

2. Ételek, amelyek a sejtkárosodástól védenek

Itt elsősorban az antioxidánsokról van szó, amelyek jó hatással vannak az immunrendszerre, s ezáltal segítenek bizonyos betegségek megelőzésében. A normális sejtműködés melléktermékei lehetnek a szabadgyökök, amelyekkel csak akkor van gond, ha a szervezetben felhalmozódnak: ilyenkor sejtkárosodás, sőt akár DNS-károsodás is kialakulhat. Erre általában akkor kerül sor, ha a szervezet huzamosabb ideig stressz hatása alatt áll, és természetesen ebbe a kategóriába tartozik a krónikus betegség által okozott stressz is.

3. Ételek, amelyek méregtelenítő hatásúak

A tudományos világban élénk vita zajlik arról, hogy létezik-e valódi méregtelenítés, vagy a legtöbb, amit tehetünk a szervezetünk tisztasága érdekében az, ha sok vizet iszunk, és mindig eleget alszunk. Dr. Lizano szerint azonban az úgynevezett fitotápanyagokkal sokat tehetünk azért, hogy a mérgek mielőbb ürüljenek. Fitotápanyagoknak nevezünk a növényi eredetű élelmiszerekben természetesen előforduló minden tápanyagot a vitaminokon és az ásványi anyagokon kívül. Ezek rendszerint növényi összetevők, amelyek pozitív hatással vannak az emberi szervezetre, hiszen gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek. Több mint 5000 féle fitotápanyag ismert a tudomány mai állása szerint, ezek közé tartoznak az izoflavonok, karotinoidok, flavonoidok, katekinek.

Ezeket edd, ha méregtelenítésre vágysz

És most nézzük a konkrét példákat!

  • Karalábé

A rostokban gazdag karalábé serkenti az emésztést, márpedig a kiegyensúlyozott emésztőrendszer az egészség egyik fő alappillére. A karalábé vasban gazdag, ami segíti a májműködést, továbbá omega-3 zsírsavtartalmával gyulladáscsökkentő hatással is bír.   

  • Papaja

A magas vitamintartalmú papajában bőven van C és E-vitamin és béta-karotin, amelyek mind jelentős antioxidáns hatásukról híresek. Emellett ott van a protein-emésztő enzim, a papain is, ami az emésztést serkenti. Fontos persze, hogy GMO-mentes papaját válasszunk.     

  • Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák – például a quinoa és a zab – rengeteg rostot és vitamint tartalmaznak, és ásványi anyagokat, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kedveznek. Friss tanulmányok szerint a fitotápanyagtartalmuk olyan jelentős, hogy a rák ellen is hatékonyan veszik fel a versenyt (természetesen megfelelő orvosi kezeléssel kiegészítve a helyes táplálkozást).  

  • Zöld tea

A zöldteában található fitovegyületek közül a katekin az, amelyet a rákkutatásban a leggyakrabban tanulmányoznak a szakemberek. Persze nem csak a zöld teában, hanem az almában, a szőlőben és az avokádóban is megtalálható a katekin, amely jelentős antioxidáns.

 Keresztes virágú zöldségek (brokkoli, kelbimbó, karfiol)

Ezek a finomságok a magas fitotápanyag-tartalom miatt kiemelkedően egészségesek. A sulforaphane, a flavonolok és a kaempherol csökkenti az oxidatív stresszt, amely a szabadgyökök és peroxidok hatására sejtkárosodáshoz vezethet. Ráadásul a brokkoli tele van C-vitaminnal, ami szintén hatékony antioxidáns. 

  •  Paradicsom

A paradicsom likopintartalmát számos rákkutató vizsgálja: a friss tanulmányok szerint a likopint fogyasztó prosztatarák-betegek túlélési esélyei jelentősen nőttek. A likopin is fontos antioxidáns, különösen olívaolajjal, gombával és vörösborral érdemes fogyasztani. 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!