Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ezeket edd, ha méregtelenítésre vágysz

Meglepő, de a lista rövid!
2016. December 29.

Amennyi méregtelenítő kúráról hallunk napjainkban, azt gondolhatjuk, hogy muszáj egy ilyenen nekünk is részt vennünk. A testünk azonban a legtöbb esetben tökéletesen el tudja látni méregtelenítő funkcióját, köszönhetően a veséinknek, a májunknak, a tüdőnknek és az emésztő rendszerünknek. Ráadásul sok méregtelenítő kúra egyáltalán nincs tudományosan megalapozva. Vannak azonban olyan ételek, amelyek támogathatják a szervezet méregtelenítő funkcióját.

Sok oka van annak, hogy a rost fogyasztása különösen ajánlott, a méregtelenítés is ott szerepel köztük. A feloldható rostok (pl. alma, zab, padlizsán) megkötik a higanyt és az ólmot a szervezetben, és segítenek megszabadulni tőlük.

A másik kulcsfontosságú méregtelenítő étel a brokkoli. Egy tanulmány szerint rendszeres brokkoli-lé fogyasztással a nagyon szennyezett levegőjű Kínában élőknél is csökkent a szervezetben található méreganyagok mennyisége már 3 hónap után. A brokkoli fogyasztással nagyon sokat tehetünk a szervezet méregtelenítéséért.

A koriander, és más szelénben gazdag ételek (pl. gomba, fokhagyma) szintén segítenek a méregtelenítésben. Egereken végzett kísérletek alapján a tudosók úgy vélik, hogy a rendszeres koriander fogyasztás segít megakadályozni az ólom felhalmozódását a szervezetben. Kínában egy kutatás során arra jutottak, hogy akik rendszeresen szednek szelént, kétszer több higanytól tudtak megszabadulni.

 

http://www.eatingwell.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!