Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

10 ok, amiért a köles jó nekünk!

2022. January 24.

A köles előnyei nemcsak tápanyagtartalmában mutatkoznak meg. Egyike azon kevés teljes gabonáknak, melyek gluténmentesek és lúgosítanak. Lássuk, miért érdemes fogyasztanunk!

Ha csak egy-két egészségügyi előnyét említjük a kölesnek, messze járunk az igazságtól. A köles előnyei nem állnak meg annál a ténynél, hogy lúgos és gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona. Sajnos, nem kap akkora figyelmet, amekkorát érdemelne. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a köles főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe!

Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat tőle, esélyes, hogy a kalóriadús ételek iránti sóvárgást is elkerüljük. De lássuk a köles előnyeit pontról pontra!

 

1. Lúgosító gabona

Az optimális egészséghez gyakran javasolják az orvosok a lúgos diétát. Tény: az egészséges táplálkozás 60 százaléka lúgos ételekből áll. A köles is lúgosító élelmiszer – így segít fenntartani testünkben az egészséges pH-egyensúlyt, és ez elengedhetetlen a betegségek megelőzésében.

 

2. Gluténmentes

Tápláló gluténmentes élelmiszert keresünk? Megtaláltuk. Mi lehet jobb a kölesnél? Remek tápanyagforrás amellett, hogy gluténmentes. 

 

3. Fontos magnéziumforrás

Az egészséges köles magnéziumban gazdag. Olyan ásványi anyag ez, mely számos testi funkciónkban kulcsszerepet játszik. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát. Az alacsony magnéziumszint növeli a magas vérnyomás, a beszűkülő artériák és a plakkformálódás esélyét, melyek mind szívproblémák kialakulásához vezetnek. Ezeknek kockázatát minimálisra csökkenthetjük, ha magnéziumban gazdag ételeket eszünk, így például kölest. A köles előnye továbbá, hogy a magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz.

 

4. B-vitaminban gazdag

A köles nagy mennyiségű B-vitaminnal látja el szervezetünket. A niacin, folacin, riboflavin, tiamin csak néhány azon fontos B-vitaminok között, melyeket a köles tartalmazza és testünk energiaszintézisében szerepet játszanak. Ha tehát fáradtnak érezzük magunkat, energiát gyűjtenénk, egy tálka köles mindig jól jöhet, hiszen megfelelő mennyiségű energiával tölt fel bennünket.

 

5. Kiváló antioxidáns

Védjük magunkat a szabad gyökök károsító hatásaival szemben kölessel, mivel ennek az élelmiszernek erős antioxidáns hatása van.

 

6. Egészséges koleszterinszintet biztosít

Ez a kellemes ízű gabona a fitokemikáliák kiváló forrása, mely tanulmányok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, ám emeli a jó koleszterinét. Vagyis feltétlenül iktassuk be étrendünkbe, ha fontos a szívünk egészsége!

 

7. Prebiotikumként működik

Szervezetünknek jó baktériumokra is szüksége van. A kölesnek ismert prebiotikus aktivitása, mely hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez – ezek kulcsszerepet játszanak az emésztés elősegítésében. Plusz, ellentétben a finomított gabonákkal, a köles nem teszi lehetővé a rossz baktériumok elszaporodását.

 

8. Csökkenti a triglicerid szintjét 

A triglicerid egyfajta zsír, mely a vérben kering. Az abnormális trigliceridszint növeli a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Kölesben gazdag étrenddel megelőzhetjük ezt a gondot, mert segít fenntartani a megfelelő trigliceridszintet, egészséges szív- és érrendszert eredményezve.

 

9. Javítja a hangulatot

A köles triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására, az alacsony szerotoninszint depresszióval és alvászavarral járhat. Tehát, ha rossz a hangulatunk, jó tanács egy tál köles főzése és elfogyasztása! Ha vidám rendezvényt szeretnénk, a kölestorta, köleses süti vagy kölessel készült sült rizs mindig jó választás!

 

Ide kapcsolódik: A köles igazán sokoldalú, még desszertet is készíthetünk belőle 

 

10. Jó minőségű fehérjeforrás

Számos jó fehérjeforrás létezik, többségük azonban erősen savas és felboríthatja szervezetünk pH-egyensúlyát. A köles előnyei közé tartozik az is, hogy nemcsak lúgosít, de csupán 50 gramm belőle fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát. A vegetáriánus étrendet követők számára fokozottan ajánlott kölest fogyasztani, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét juttassunk szervezetükbe.

Fontos megjegyezni, hogy túlzásba sem kell vinni a köles fogyasztását. A pajzsmirigy-diszfunkcióval küzdő embereknél a köles túlzott fogyasztása ronthatja a tüneteket. Tehát, már meglevő pajzsmirigy-problémák esetén a köles vagy köles alapú ételek bevitelét korlátozni kell.

 

Ez is köles:

Tippek-trükkök kölesfőzéshez

 

Forrás: Napidoktor.hu 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A mediterrán diéta előnyei

A mediterrán diéta előnyei

Valamint az alapok.
A rostban gazdag étrend előnyei

A rostban gazdag étrend előnyei

Valamint a legjobb tápanyagforrású ételek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!