A kukába dobjuk, pedig egészséges finomságok alapanyaga lehet!
2022. November 9.A répa leveles szára, a karfiol töve vagy akár a karalábé és a retek levele többnyire a kukában landol, pedig a torzsák, tövek és levelek remekül hasznosíthatóak a konyhában. Ilyen brutális élelmiszerdrágulás idején pedig nem is árt spórolni egy kicsit!
Alaplé a zöld részekből
A legegyszerűbb dolog, amit a levágott és megtisztított zöld részekkel tehetünk, hogy bedobjuk őket egy fazékba és jól összefőzzük őket. Ezt a vitamindús alaplét szinte bármihez használhatjuk, sőt, akár le is fagyaszthatjuk. A zöldség-víz arány az összefőzésnél változhat, de érdemes egy kb. 5 literes fazekat megtöltenünk a zöld részekkel, hogy elegendő mennyiségű alaplé készüljön. Ebbe mehet a répa zöldje, a karfiol és a káposzta torzsája, a póréhagyma vagy a mogyoróhagyma zöld része, és szinte bármi más, kivéve a céklát, ami elszínezi a levet. Mindebbe tegyünk némi fűszert, kis fokhagymát és főzzük csendesen kb. egy óráig, majd szűrjük le.
Egészséges saláta-alapanyag
A brokkoli töve önmagában is megállja a helyét, például friss zöldsalátákban. Először pucoljuk le a külső réteget, majd vékonyan szeleteljük fel és már mehet is a salátába: roppanósan friss, édeskés íze van. Kisebb darabokra vágva a brokkoli és a karfiol töve pont úgy viselkedik, mint a rózsák: meg lehet őket pirítani, az ízük is hasonló lesz. A brokkolitő ugyanakkor kiválóan helyettesítheti a kelbimbót, és mind a két zöldség levelei ehetőek, tehát bátran használjuk őket salátákhoz. Ugyancsak finom a cékla és a karalábé levele, ezek is jól mutatnak bármilyen salátában, ahol friss zöldre van szükség.
Savanyítva
Bár nem mindenki ért a savanyítás technikájához, ezt sem ördöngősség megtanulni. Hiszen elég menő saját kovászos uborkát vagy savanyított szilvát kínálni a vasárnapi ebéd mellé. Nos, az ezentúl megmentett zöldség töveket, szárakat és torzsákat bátran el lehet tenni befőttesüvegbe. A brokkoli vagy fehérrépa tövét épp úgy lehet savanyítani, mint a görögdinnye héját – kísérletnek mindenképp jól hangzik.
Szószra szósz
Találkoztunk már olyan receptekkel is, ahol a zöld szósz – salsa verde készítéséhez a répa finomra vágott szárát javasolják petrezselyem helyett. Vigyázni kell ugyan a keserű ízével, így mértékkel kell adagolni, de valóban működik a dolog! Van, aki a hagyományos pesto készítéshez a töveket és szárakat főzi meg és pürésíti (pl. a kelkáposztáét) a szokásosan használt bazsalikom és más fűszerek helyett – ezzel is érdemes lehet próbát tenni. És ha már éppen zöldségeket sütünk az ebédhez, miért ne kísérleteznénk ki egy saját, ízletes szószt melléjük a levágott részek felhasználásával?
Fontos, hogy amikor hazavisszük a zöldségeinket, azonnal vágjuk le és tároljuk külön ezeket a részeket, mert nedvességet termelnek, ezáltal pedig gyorsan romlandóvá teszik a zsákmányt.
Megosztom barátaimmal