Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Ezeket a hibákat követi el mindenki, amikor salátát készít

2022. August 31.

A saláta a világ egyik legegyszerűbb étele, ami húsok mellé épp úgy tökéletes köret, mint ahogy – laktató feltéttel – főételként is megállja a helyét. Csakhogy van néhány dolog, amit a Mashed szerint (szinte) mindenki elszúr, amikor ízletes salátát igyekszik összerakni… 

Barnuló salátalevelet használsz

Ha a salátád már elkezdett barnulni, akkor vagy eleve kissé régóta a polcon álló árut vásároltál, vagy nem megfelelően tároltad azt. Ha salátaleveleket korán levágod és úgy teszed a hűtőbe a salátát, a levelekben található fehérje oxidációja túl hamar beindul, így a levél elszíneződik. 

Túl sokáig vársz a zacskós saláta elfogyasztásával

Az előre csomagolt salátalevelek kizárólag akkor ízletesek, ha vásárlás után azonnal fogyasztod el őket. Ennek oka az, hogy az ilyen zacskók különféle típusú, fajtájú zöldeket tartalmaznak, amelyek egymás érési folyamataira is hatással vannak. Így aztán könnyen meglehet, hogy megbontod a zacskót, és nedves, rothadásnak indult salátaleveleket találsz csak benne… 

A kenyérkocka túl puha, nem ropogós

A kenyérkocka a legegyszerűbb Cézár-saláta fontos összetevője, ám igen undorító, ha folyóssá válik. Mit lehet tenni ez ellen? A szakik szerint érdemes házilag elkészíteni. A pirítóst eleve olívaolajjal és egy kis olvasztott készítsd, majd sózd, borsozd ízlés szerint. Semmiképp ne a saláta mellett tárold a hűtőben, hanem fagyaszd le egy zárható tasakban, majd később a sütőben melegítsd fel újra, mielőtt felhasználnád. Így friss és ropogós marad. 

Az öntet eláztatta az egészet

Sokan követik el azt a hibát, hogy túl korán teszik az öntetet a salátára, így ez teljesen elázik. Még szörnyűbb, hogy sokan a maradék salátát a hűtőbe teszik, hiába van rajta öntet is – így aztán az egész saláta hamarabb megromlik. Az öntet mindig csak. a folyamat végén, közvetlenül fogyasztás előtt kerüljön a salátába. 

Hiába egészséges a sali, az öntet tele van kalóriával

Ezzel nincs baj, ha a cél nem az egészségesebb étrend, csak az élvezet, de bizony gyakori probléma, hogy egyesek kilószámra eszik az egészséges salátákat, és nem értik, mitől híznak… miközben az öntetük napi kalóriaszükségletük kétszerese önmagában. 

Csak egyféle salátalevelet használsz

Így a végeredmény borzasztóan unalmas lesz… 

Megbarnult az avokádó

Az avokádó barnulás az oxidáció természetes folyamatának eredménye, a barna avokádó ehető… de nyilván nem annyira hívogató, mint a friss verzió. Az avokádót mindig a legvégén tedd a salátába, és locsold meg egy kis citrommal, hogy tovább megőrizze eredeti színét. 

Végül, de nem utolsósorban: nem szentelsz túl nagy figyelmet az egésznek

A saláta sokak szerint nyúlkaja, amit az egészséges életmód részeként muszáj néha az asztalra tenni. Az ilyen ember nem szentel túl sok figyelmet a részleteknek, így aztán túl sok élvezetet sem lelni a salátaművészetében. 

Ezt a salátát ette Jennifer Aniston a Jóbarátok forgatásán 10 éven át?

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!