Chicagói? Kaliforniai? Ismered a legnépszerűbb pizzafajtákat?
Nápolyi
Ezt tekintjük az eredeti pizzának, a 18. században találtak fel Nápoly városában. Kezdetben a tengerparti város legszegényebb lakóinak volt a napi betevője, mert nemcsak olcsónak számított, hanem gyorsan el is lehetett fogyasztani. Manapság három fő hivatalos variánsa létezik. A marinara, amelyre paradicsom, fokhagyma, oregánó és extra szűz olívaolaj kerül, a margherita, amelynek alapja a paradicsom, mozzarella, bazsalikom és extra szűz olívaolaj, illetve a margherita extra, amin az „extra” a campaniai mozzarellát jelenti. Tésztája vékony, ezért jellemzően nem kerül rá túl sok feltét, és egyszerűbb késsel-villával enni, mert a kezünkben szétszakadhat a szelet. Otthon, hagyományos sütőben szinte lehetetlen elkészíteni, mert nagyon magas hőmérsékletű kemence kell hozzá, lehetőleg fatüzeléssel. Olyan magas a kemence hőmérséklete, hogy 70-90 másodperc alatt megsül benne a pizza.
Chicagói
Az 1900-as évek elején az olasz bevándorlók nemcsak a szervezett bűnözést honosították meg Chicagóban, hanem a pizzát is. Az ő pizza iránti sóvárgásuk kielégítésére találta ki Ike Sewell ezt a pizzafélét. Meg sem próbálta a nápolyi vékony tésztáját leutánozni, hanem éppen ellenkezőleg járt el, vastag tésztát készített, aminek a peremét még meg is magasította. Került rá mozzarella, hús, ami lehetett marhahús, valamilyen kolbász, hagyma, gomba, zöld kaliforniai paprika, és ez mind a paradicsomszósz alá! A szószra sok helyen parmezánt szórnak. Sokkal tovább, 30-35 percen át sül a sokkal vastagabb tészta és a rengeteg feltét miatt.
New York-i
Ez is a nápolyi egyik variánsa ropogós peremmel és nagy, akár összehajtható szeletekkel. A tésztája is vastagabb, bár nem annyira, mint a chicagói variánsé, ezért sok feltét szokott rá kerülni, például paradicsomszósz, mozzarella, kolbászfélék, gomba és szardella, de gyakorlatilag bármit rátehetünk.
Tipp: Elrontani a fagyasztott pizzát? Gyakoribb, mint gondolnád!
Szicíliai
A szicíliai, vagy más néven „sfincione” pizza vastag, puha tésztájával, ropogós peremével és négyszögletes formájával nagyon könnyen megkülönböztethető a nápolyi fajtától. Alapja paradicsomszósz és mozzarella, amire jöhet még hagyma, szardella és zöldfűszerek.
Kaliforniai
A Prego nevű olasz étterem séfje, Ed LaDou találta fel az 1970-es években. Mustárt, ricottát és húspástétomot tett rá, ezek akkoriban teljesen elképzelhetetlenek voltak pizzafeltétnek. Ma sincs olyan, hogy jellemző feltét, mert a fajta lényege, hogy a szakács szabadon kísérletezzen, csak az a fontos, hogy finom legyen a végeredmény.
Forrás: WebstaurantStore
Olvass még!
A pepperóni pizza vegán? Az 5 legbizarrabb kérdés, ami étellel kapcsolatban elhangzott