Halloumi, a grillsajt, ami serpenyőben sütve is tökéletes
A halloumi egy görög, pontosabban ciprusi sajtféle, ami kecske-, birka- vagy tehéntejből is készülhet. Azért különleges, mert a legtöbb sajttal ellentétben serpenyőben sütve, nem olvad el és folyik szét, hanem szépen megtartja a formáját. Puha, sós, belül finom krémes, kívül pedig roppanós kéreg sül rá. Sütve, grillezve az igazi.
Mire használhatjuk?
Jól fog illeni a legtöbb görög és török fogáshoz, de teljesen más jellegű ételekhez szintén működik. Egyszerű köret (rizs, bulgur, kuszkusz) vagy saláta is elég hozzá.
Tipp: Mitől álmosíthat el a sajt?
Hogyan készítsük el?
Először is szeleteljük fel. Jobb vastagabb szeleteket vágni, akkor nehezebben szárad ki. A szeleteket tegyük a felhevített serpenyőbe, ami ha jó minőségű, akkor olaj se kell bele, mivel a halloumi sülés közben enged ki magából egy kevés nedvességet. Kezdjük sütni közepes lángon, a sütés elején ne mozgassuk a sajtot! Rövid idő múlva megjelenik egy kis nedvesség, ekkor még ne fordítsunk a sajtszeleteinket, várjuk meg, amíg kiengedi az összes nedvességet, és egy része elfő. A serpenyő alján maradó sós lé kezd bebarnulni, ez pont annyira lesz barna, mint a sajt alsó fele. Amint aranyszínű, fordítsuk meg a sajtot. A másik oldala gyorsabban fog barnulni, rövid idő is elég neki. Ha túlsütjük, rágós és gumis lesz, ezt próbáljuk elkerülni.
Fel lehet melegíteni?
Nem igazán, megpróbálkozhatunk a mikróval, de keményebb lesz, mint a friss, határozottan frissen sütve a legfinomabb.
Kapcsolódik:
Forrás: easy cheesy vegetarian