Ennyi ideig marad finom a megbontott üveg bor, és ez segít, hogy tovább bírja a hűtőben
2022. July 26.Ha egyszer megbontasz egy üveg bort, nem árt azonnal meginni, mert frissessége nem tart örökké. A legtöbb bor 3-5 napig bírja a hűtőben minőségromlás nélkül. Ennek oka az oxidáció, ami abban a pillanatban megkezdődik, hogy a bor és a levegő találkozik. Mit lehet tenni ellene?
Nézzük, melyik bor mennyi ideig marad friss az üveg megbontása után:
- Könnyű vörösborok: legfeljebb három napig,
- Közepes vörösborok: Akár öt napig
- Testes vörösbor: Akár hat napig
- Rosé és könnyű fehérborok: Akár öt napig
- Testes fehérek: Akár öt napig
- Habzóbor, pezsgő: legfeljebb három napig, de használjon pezsgődugót.
1. Zárd le alaposan.
Érdemes beszerezni egy praktikus vákuumdugót a célra, de ha az nincs a háztartásban, celofánnal és gumival célszerű lezárni az üveget.
2. Tedd kisebb üvegbe.
Így kevesebb levegő marad az üvegben, lassabb lesz az oxidációs folyamat.
3. Ne érje fény a bort.
Tárold sötét, hűvös helyen. Ha hűtőbe teszed, akkor is tegyél rá egy konyharuhát.
4. Tarts megfelelő hőmérsékleten.
A legtöbb borfajta számára az ideális hőmérséklet 12-13 fok, érdemes ehhez tartani magunkat, ha szeretnénk megőrizni a bor minőségét.