Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Gulyás kenyér / Fotó: Magyar Pékszövetség

Magyarország legjobb kenyereit és sétáló süteményét keresi a Magyar Pékszövetség

Az idei Kenyérversenyre ötvenhat nevezés érkezett
2022. July 1.

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt. Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában, a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.

Fókuszban a minőség és az ötletesség

A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása. A sajtótájékoztatót Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, Ilonka Boldizsár a Pékek és Cukrászok Világszövetségének örökös tiszteletbeli tagja, a zsűri elnöke nyitotta meg. Az elnök úr beszédében kiemelte, már az első megmérettetésen ötvenhat ígéretes termékkel neveztek be az ország legjobb pékségei. A második körös nyilvános eseményen az öttagú szakmai zsűri két résztvevővel bővült, és az ítészek a rendezvényen huszonöt terméket kóstoltak végig két óra leforgása alatt.

Mottó: a gabona

A győztes termékekkel a nagyközönség augusztus 19–21. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei mottója a gabona. A látogatók betekintést nyernek a különböző búzafajták világába, izgalmas hazai lisztekkel találkozhatnak az itthon működő malmok kínálataiból.

Kapcsolódik: Látványos videón a kovász fejlődése 

Kategóriák és nevezések

Három kategóriában lehetett versenyezni a Kenyérversenyre:

· Szent István napi kenyér

· Innovatív kenyér

· Sétáló sütemény (új versenyszám ebben az évben)

A Szent István napi Kenyér kategória verseny kenyerei:

· Gulyás Kenyér

· Pásztor Kenyér

· Mangalicazsíros kovászos Kenyér

· Szent Istváni Matyó Vekni

· Durum Kovászos Kenyér

· Ünnepi Cipócska

· Egyházi Kenyér

· Kerepes Szíve

· Szabolcsi Kovászos

Gulyás Kenyér / Fotó: Magyar Pékszövetség

Az Innovatív kategória verseny kenyerei:

· Római Carrot Kenyér

· Burgonyás-lenmagos Áldás

· Kukoricás-magvas Vekni

· Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér

· Kendermagos alakor

· Ringló Cipó

· Erdei Munkás Kenyér

· Kriszti Levendulás Kenyere

· Batátás Kenyér

Kriszti Levendulás Kenyere / Fotó: Magyar Pékszövetség

A Sétáló Sütemény versenytermékei:

· Zabos-szilvás Papucs

· Fahéjas Croffin

· Kelbimbós Forgó

· Körtés Fonat

· Túrós-barackos Szelet

· Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs

· Epres fonat)

A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri. A sajtó képviselői az esemény során megnézhetik, megkóstolhatják azt a repertoárt, amiből az idei év nyertes kenyere kerül kiválasztásra. Az első helyezést elért Szent István napi Kenyeret augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben mutatják be.

Szabolcsi Kovászos kenyér / Fotó: Magyar Pékszövetség

A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet – ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.

A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is kényelmesen fogyasztható legyen.

A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek.

A zsűri tagjainak névsora és további információk: www.pekszovetseg.hu

Ezt már olvastad?

Hogyan fagyasszuk le a kenyeret?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!