Íme a lista: ezeket az ételeket nem érdemes lefagyasztani
2022. May 25.A fagyasztó az egyik legpraktikusabb találmány a konyhai gépek közül. 1913-ban hozták forgalomba az első hűtőszekrényt, 1939-ben pedig már hazánkban is lehetett kapni fagyasztókamrás hűtőt. Azóta a barátunk, mert gyorsan és viszonylag hosszútávra tudunk tartósítani élelmiszereket úgy, hogy elég jól megőrzik frissességüket és vitamintartalmukat.
A háziasszonyok zöme már mindent megpróbált lefagyasztani, így hamar megtapasztalta, hogy mit nem érdemes. Általában az olvasztás utáni állaguk miatt nem érdemes ezeket lefagyasztani. Nézzük, melyek ezek az ételek.
Nagyon sok vizet tartalmazó gyümölcsök és zöldségek
Általánosságban elmondható róluk, hogy komoly állapotromláson mennek keresztül, így csak akkor fagyasszuk le őket, ha nem nyersen és egészben szeretnénk felhasználni, hanem turmixhoz vagy főzéshez. Ilyen például a görögdinnye, hacsak nem kifejezetten dinnyekásának szánjuk. Szegény málna és eper is elég megviselt tud lenni kiolvadás után, turmixba jó, de torta tetejére díszítésnek nem nagyon tudjuk majd tenni, ha már kiolvadtak. Citrusféléket felszeletelve érdemes fagyasztani italokhoz, de egészben semmiféleképpen sem.
A zöldségek is hasonlóak. Az uborka ehetetlen állagú lesz, ha kiolvadt. A saláta rosszabbul tud kinézni, mint amikor a komposztban érleljük már hetek óta. A retek is csúnyán beráncosodik. Magas víztartalmú a paradicsom, a paprika, a zellerszár és a hagyma is. Kiolvasztás után nyersen nem jó, de főzéshez felhasználható.
Még egy kis praktika: Így tárold a porfűszereket
Tejtermékek
A legtöbb tejtermék állaga megváltozik kiolvadás után, felvizesedik, összecsomósodik. Ilyen a tejföl, a joghurt és a túró is. A sajt sem lesz az igazi, azonban ha sütéshez, reszelve szeretnénk felhasználni, akkor reszelve is érdemes lefagyasztani. Jól viseli a fagyasztást a friss tej és a vaj is. Mindkettő esetében figyeljünk arra, hogy hagyjuk magától kiolvadni, ne mikrózzuk, ne tegyük meleg radiátorra.
Tojás
Egészben sosem, feltörve viszont nyugodtan fagyaszthatjuk.
Burgonya
Sajnos a burgonya nagyon kásás lesz fagyasztás után. Nyersen nem érdemes fagyasztani, teljesen megfőve sem, ezt a kelkáposzta-főzelék fagyasztásánál már megtapasztaltam. Egy gyors blansírozás jellegű előfőzés után fagyasztható, és sült krumplinak felhasználható. De ha lehet, inkább használjuk nyersen.
Szénsavas üdítők
Nos, az üdítőket nem az állaguk miatt nem fagyasztjuk, hanem azért, mert a palackban a szénsav miatt túlnyomás keletkezhet, így könnyen felrobbanhat. Nem érdemes kísérletezni, hosszas takarítás lehet a vége.
Készételek és felvágottak
A készételek és felvágottak zöme fagyasztható. Azonban a magas víztartalmú felvágottak szétesnek olvadás után. A készételek közül pedig a habart, lisztes, keményítős levesek, mártások állaga megváltozik, nem lesz élvezhető.
Témába vág: