Ezzel az 5 aranyszabállyal tökéletes lesz a tejszínhabod
2022. January 26.Életünk egyik legnagyobb csábítása a tejszínhab. Édes, selymes és csodásan fest egy tejszínhabcsúcs minden édességen.
Sokszor megküzdünk a tejszín felverésével és nem is tudjuk mindig, hogy mi a gond. Nézzük az alapszabályokat, hogy a tejszínhabunk tökéletes lehessen.
1. Alapanyag
Nagyon nem mindegy, hogy milyen tejszínnel dolgozunk. A zsírtartalmának kb. 30%-nak kell lennie. Minél zsírosabb, annál jobb végeredményt kapunk. Éppen ezért a zsírjára szükség van, ne hagyjuk a zacskóban vagy a dobozában az oldalára letapadt zsíros részt. Főzőtejszín nem használható erre a célra, habtejszínre vagy házi zsíros tejszínre lesz szükségünk. Ha úgy érezzük, hogy nem elég zsíros az alapanyag, javíthatunk rajta egy kevés mascarponéval. Ha bevált egy márka, jegyezzük meg. Természetesen lehet kísérletezni, de a bevált dolgokhoz érdemes visszatérni, ha biztosra megyünk.
2. Hőmérséklet
A tejszínnek a felveréshez hideg kell, nagyon hideg! Minimum 1 éjszakát álljon a hideg hűtőben. Én sokszor felverés előtt 15 percre bedugom a fagyasztóba, hogy még hűvösebb legyen. Kisebb mennyiségnél érdemes a habverőt is lehűteni, hogy ne melegítse fel a tejszínt. Sőt van, aki jeges vízbe állítja be az edényt, amelyben a tejszínnel dolgozik. Ezzel biztosítja a folyamat során végig a megfelelő hőmérsékletet.
3. Eszközök
A hideg habverőt már említettem. Lehet kézi habverővel is dolgozni, ez fárasztóbb és hosszabb folyamat, és természetesen gépivel is. Itt a gépi megoldás a barátságosabb, a karunknak mindenféleképpen. A magas tálat se feledjük. Nem árt, ha a tál is hideg. Amikor elkezdjük felverni, ki fog csapni, nem ússzuk meg. Minél magasabb és keskenyebb tálba tesszük, annál kevésbé fog kifröccsenni a tálból. Tehát tejszínfelverésnél nem a jó széles tál a nyerő, hanem a keskeny magas.
Témába vág: Mentsük meg a tejszínhabot!
4. Ízesítés
Ha édesen szeretjük, vagy a recept megkívánja, 2-2,5 dl tejszínt 1 evőkanál porcukorral ízesíthetjük. Ezt még a felverés elején tegyük bele.
5. Türelem
Ez a mutatvány nem 2 perces és odafigyelést igényel, nehogy túlverjük a tejszínt. A kisebb zsírtartalmút alacsonyabb fokozaton, a nagyobbat (35%-osat) már rögtön magasabb fokozaton kezdjük felverni. Türelmesen dolgozzunk, várjuk, hogy elkezdjen formálódni. Amikor már szépen megáll a leállított habverőn a tejszínhab, sőt, az edénypróbát is kiállta, azaz ahogy forgatjuk, nem csúszik ki, szépen egyben áll a hab, akkor készen vagyunk, nem verjük tovább, nehogy egy csomós, vajas túlvert valamit kapjunk.
Ha valami hibádzott és nem lesz tökéletes a hab, habfixálóval javíthatunk a helyzeten. Nem a legtökéletesebb megoldást, de senki sem szereti a finom tejszínt feleslegesen kidobni.
Kapcsolódó: