Lángra kapott az olaj a konyhában? Ne pánikolj!
2021. December 18.Ha főzünk, az a legjobb, ha csak a főzésre figyelünk. Szerencsésebb esetben odaéghet az étel, ám ha nem ússzuk meg ennyivel, leéghet az egész ház is. Lehet, hogy elsőre mókásnak hangzik, hogy „csak főzzünk”, de akinek gyulladt már meg az olaj a serpenyőjében, pontosan érti, mire gondolunk – elég félelmetes látvány tud lenni elsőre. Különböző statisztikai adatok bizonyítják, hogy az otthoni tűzesetek nagyon magas százalékának okai a konyhában keresendőek. Ezen felül az ilyen tűzesetek során szerzett sérülések többsége is akkor keletkezik, amikor jó szándékkal, de a kellő ismeretek hiányában el akarják azt oltani. Ezt elkerülendő megmutatjuk, mikor gyulladhat meg a főzőolaj, és pontosan mit tegyünk, ha ez megtörtént.
Milyen hőmérsékleten kezdenek égni a zsiradékok?
Nem mindegy, milyen olajról vagy zsiradékról van szó. A legelterjedtebb növényi olajak a következő °C-on lobbannak lángra: napraforgóolaj 406, repceolaj 424, olívaolaj °C, jó hír viszont, hogy a vaj erre egyáltalán nem képes. Bár nagyon magas számoknak tűnnek, de egy 2018-as kutatás szerint mindössze 18 perc alatt kezd lángolni egy serpenyő felügyelet nélkül hagyott olaj a tűzhelyen.
Mit tegyünk ha felcsaptak a lángok?
1. Zárjuk el a gázt, vagy kapcsoljuk ki a főzőlapot.
2. Hagyjuk a serpenyőt ott, ahol van. Ösztönösen fel akarnánk kapni, de ezzel csak a tűz terjedését segíthetjük elő, vagy megégethetjük magunkat.
3. Tegyünk fedőt a lángoló serpenyőre. A fedő elzárja a levegő útját, és oxigén nélkül kialszik a tűz. Ne vegyük le a fedőt, amíg a serpenyő ki nem hűl.
4. Ha a fedő nem fojtja el a lángokat, menekítsünk ki mindenkit a házból, és hívjuk a tűzoltókat.
Van még néhány lehetőség, amivel meg lehet próbálkozni, például ha van otthon porral oltó, az meg tudja fékezni a tüzet, de a konyhánk nem lesz szép utána. Az is megállítja a tüzet, ha sót vagy szódabikarbónát öntünk a serpenyőbe, de itt nagyon kell figyelni, hogy tényleg azt borítsuk, mert a liszt vagy sütőpor pont táplálja a lángot.
Témába vág: Miért olyan drága az olívaolaj?
Mit ne tegyünk semmi esetre se?
– Víz használata: ha vizet öntünk a serpenyőbe, az olaj szétspriccel és mindent meggyújt a konyhánkban.
– Liszt és cukor: mindkettő nagyon éghető, sokkal intenzívebb lesz tőlük a tűz.
– Konyharuhák, lepedők: akár szárazan, akár nedvesen kerülendők, csak terjedni fog tőlük a tűz.
Hogyan akadályozhatjuk meg az olaj belobbanását?
– Inkább alacsonyabb fokozaton, lassabban hevítsük az olajat.
– Soha, de soha ne kerüljön víz vagy jég a forró olajba.
– Óvatosan tegyük az ételt a serpenyőbe, nehogy kifröccsenjen az olaj, esetleg rá a tűzhely lángjára.
– Tartsuk tisztán a tűzhelyünket, a régi lerakódott olaj fokozottan tűzveszélyessé teheti.
Ez is érdekelhet:
Süssünk rántott húst! De honnan tudhatjuk biztosan, hogy mikor ideális az olaj hőmérséklete?
Forrás: Reader’s Digest