Valóban megfájdulhat a fejünk attól, ha kéksajtot eszünk?
2021. July 29.Sajnos egyre több embert érintenek a különböző ételérzékenységek, táplálék-intoleranciák és ételallergiák. Ezek egy része csak kisebb kellemetlenségeket okoz, ám egy glutén- vagy laktózérzékenység súlyos tüneteket vált ki, ha nem iktatjuk ki a tiltólistás élelmiszereket.
Az ételek által kiváltott fejfájás is csak egyszerű kellemetlenségnek tűnhet azok számára, akiknek még soha nem volt súlyos migrénes rohama. Akik viszont már tapasztaltak hasonlót, azok beazonosítottak néhány ételt, amelyek különböző súlyosságú fejfájást válthatnak ki az arra érzékenyekből. Ilyen lehet a vörösbor, a szójaszósz, a feldolgozott húsfélék, sőt a kéksajt is.
Ha gyakran fáj a fejünk, jobb mellőzni az érett sajtokat
De nemcsak a kéksajt, hanem a többi érett sajt, például a parmezán és gouda is kiválthat fejfájást. Ezekben a sajtokban sok a tiramin nevű vegyület, amely a sajtokban található fehérje lebomlása során keletkezik. Minél tovább érlelnek egy sajtot, annál több ilyen anyag szabadul fel. Erről a vegyületről pedig tudjuk, hogy ki tud váltani fejfájást.
Ha gyakran fáj a fejünk megmagyarázhatatlan okból, érdemes megvizsgálni a táplálkozási szokásainkat: elképzelhető, hogy túl sok érett sajtot fogyasztunk.
Forrás: mashed