Mi mindenre jó a quinoa?
A quinoa (kiejtése: kinoa) egy újabb olyan alapanyag, ami nem éppen a hagyományos magyar konyhához tartozik – hiszen a chiamaghoz hasonlóan Dél-Amerikából származik –, az elmúlt években azonban már sok háztartásban megtalálható. Fontos tulajdonsága, hogy bár gabonafélének tűnik, mégsem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyeknek is szuper köretalternatívát jelent. Utóbbiban nincs személyes érintettségem, így engem inkább a kíváncsiság hajtott a kipróbálására, plusz a diétában rendkívül hasznos tápanyagtartalma. Köretfélékhez viszonyítva ugyanis kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír, és az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, ami nagyon kevés növényről mondható el. Szénhidráttartalma viszonylag alacsony és lassú felszívódású, ami szintén támogatja a fogyást.
Nemcsak húsok mellé köretként és saláta-alapanyagként szoktam használni, hanem például tejben megfőzve, édesítve, gyümölcsökkel tálalva ízletes reggeli kásákhoz is felhasználom. A quinoamag puffasztott formában is megvásárolható, ami pedig a házi készítésű granoláim egyik állandó összetevője.
Pesztós csirke quinoával
Hozzávalók (2 adaghoz):
12 dkg fehér quinoa
2,5 evőkanál olívaolaj
25 dkg csirkemell
himalája só
őrölt fekete bors
5 dkg zöld pesztó
1 evőkanál vaj
25 dkg fagyasztott bébirépa
2 marék bébispenót
A quinoát alaposan átmossuk és lecsepegtetjük, majd fél evőkanál olívaolajon megpirítjuk, és kétszeres mennyiségű sós forró vízzel felöntve puhára főzzük.
Eközben a csirkemellet megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd sóval és borssal megszórva, két evőkanál felforrósított olívaolajon kb. 15 percig pirítjuk. Ezután összekeverjük a pesztóval.
A bébirépát egy vajjal kikent serpenyőben puhára pároljuk.
Végül összeállítjuk az ételt: egy tálba rendezzük a megpuhult quinoát, a pesztós csirkemellet, a párolt bébirépát és ízlés szerint a bébispenótot vagy más zöld levelest.