Így ronthatjuk el a steakünket
2020. October 4.Egy jól elkészített steak az egyik legfinomabb húsétel: omlós, szaftos, ízletes. Ahhoz, hogy tökéletesre sikerüljön, érdemes pár dologra odafigyelni. Sajnos sok hibát el lehet elkövetni az elkészítése közben a nem megfelelő fűszerezéstől kezdve egészen a túlsütésig. Nézzük, melyek ezek pontosan, és hogyan kerüljük el őket.
Nem fűszerezzük be rendesen
Elterjedt az a nézet, hogy a vörös húsok és a só egészségtelenek. Ha viszont már eldöntöttük, hogy mi bizony ennek ellenére steaket fogunk enni, ne felejtsük el rendesen besózni. A legjobb erre a durva szemű vagy kóser só. Vegyük figyelembe, hogy egy szelet steak ideális vastagsága 4 centi, és fűszer csak a külsejére jut, ezért sózzuk bátran.
Túl sokat szurkáljuk
A hússzeletünk nem tűpárna, és garantáltan nem is él már, akkor meg minek annyit szurkálni? Ne egy beleszúrt villával fordítsuk meg, ne vagdossunk bele csontokat keresgélve, és a húshőmérőt sem kell percenként belenyomni. Ahányszor beleszúrunk, ereszteni fog a levéből, azaz szárazabb lesz a steak.
Kivesszük a hűtőből, majd rögtön megsütjük
A steaket gyorsan, magas hőmérsékleten kell megsütni, rövid idő alatt. Minél hosszabban sütjük, annál rágósabb lesz. Ezért fontos, hogy ne hűtőhideg, hanem szobahőmérsékletű hússal dolgozzunk. A helyes módszer az, hogy sütés előtt 20-30 percet adunk a húsnak szobahőmérsékletűre melegedni.
Túlsütjük
Ha szaftosra szeretnénk sütni a húst (medium rare), akkor 55-60 fokra kell a hús belsejének felmelegednie, így lesz belül rózsaszín és lédús.
Nem elég forró a grill
Amennyiben kerti grillen sütjük, ugyanazzal a problémával szembesülünk, mintha túl hideg lenne a hús. Ha túl alacsony a hőfok, akkor tovább kell sütnünk, azaz rágós lesz. De hogyan tudjuk ellenőrizni, hogy elég meleg-e a grill? Hát a kezünkkel. Nem, ne nyúljunk a tűzbe, csak tartsuk 8 centire a rácstól, és kezdjük számolni a másodperceket. Maximum 2 másodperc után el kell kapjuk a kezünket a hő miatt. Nem a legtudományosabb megoldás, de egyszerű és működik.
Nem pihentetjük
A pihentetés azt jelenti, hogy a megsült húst levesszük a tűzről vagy kivesszük a sütőből, és pár percig állni hagyjuk. Ezzel megelőzzük, hogy a hús felvágáskor túl sok levet eresszen, vagyis kiszáradjon.
Forrás: the spruce Eats