Pulykával a világ körül – vendégváró különlegességek Ázsiából
2020. July 17.A pulykahús igazán nemzetközi étel! Nemcsak az európai és az amerikai konyha kedvelt alapanyaga, de az ázsiai gasztronómiáé is. Ha a vacsoravendégeink kedvelik a fűszeres, pikáns, egzotikus ízeket, nyugodtan kísérletezhetünk velük. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ínycsiklandó indiai, japán és kínai ételeket mutat be.
Ha végre újra találkozhatunk a barátokkal, rokonainkkal, biztosan szeretnénk emlékezetessé tenni az alkalmat, és különlegességeket tálalni az asztalra. Az ázsiai konyha bátran bánik a pikáns fűszerekkel, kombinálja az édes és savanykás ízeket, rengeteg zöldséget, rizst és rizstésztát használ, az ételekből színes kompozíciókat alkot. Ázsiában a zöldségek mellett sok sovány szárnyashúst – így pulykát is – fogyasztanak, levesek, tésztaételek és egybesültek hozzávalója. A következő három recept kevesebb, mint egy óra alatt elkészíthető, a fogások pedig nemcsak jól néznek ki, hanem nagyon egészségesek is. Alacsony a kalóriatartalmuk és szénhidrátcsökkentettek, így akkor is repetázhatnak belőlük a vendégeink, ha késő este ugranak át, vagy ha a bikiniszezonra készülve vigyáznak a vonalaikra.
Egy pikáns levessel kedveskednénk egyenesen Japánból? Főzzünk pulyka rament!
Ezzel a levessel újraöltöztethetjük az előző napról megmaradt pulykasültet. Egy zacskó rizstésztát megfőzünk. 4 dl csirke alaplevet felforralunk, majd beletesszük egy felkarikázott sárgarépát, egy fél fej felaprított brokkolit, 2 gerezd fokhagymát, fél hagymát, majd 1 teáskanál gyömbérporral, egy csipet Cayenne-borssal, fél citrom levével, csipet chiliporral, 1 teáskanál szezámolajjal és 3 evőkanál szójaszósszal fűszerezzük. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadunk 30 dkg pulykasültet felkockázva. Közepes lángon összefőzzük. Beleöntünk 1 dl kókusztejet, és a kész levest a rizstésztára öntve tálaljuk. Friss petrezselyemmel vagy korianderrel ízesítjük.
Gasztronómiai kalandozások Indiából: pulykaszárny tikka
1 kilónyi pulykaszárnyat az ízületnél kettévágunk. Ujjnyi gyömbért és 4 gerezd fokhagymát meghámozunk, mindkettőt lereszeljük, összekeverjük 1 doboz natúr joghurttal és a fűszerekkel: 1 teáskanál sóval, ½ teáskanál chilivel, ½ teáskanál őrölt kurkumával, ½ teáskanál őrölt római köménnyel, 1 teáskanál paprikával, 1 teáskanál garam masala fűszerkeverékkel és ¾ teáskanál cukorral. Beleforgatjuk a szárnyakat, és legalább fél órán át (de akár egy teljes éjszakát) a hűtőben hagyjuk pácolódni. Közben 6-8 szem burgonyát meghámozunk, és nagyobb darabokra vágunk. A tepsire kiterítjük, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal. A szárnyakat lecsepegtetjük, a tepsire tesszük. 2 fej lila hagymát szeletekre vágunk, egyenletesen rászórjuk. 200 °C-os sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, közben egyszer megfordítjuk.
Keleti vacsi roppanós zöldségekkel: színes pulykás rizstészta wokban
40 dkg pulyka-felsőcombfilét falatnyi kockákra vágunk. Felcsíkozunk vagy gyufaszálra aprítunk 1 piros és 1 sárga kaliforniai paprikát, 15 dkg gombát, 1 lila hagymát, 2 szál szárzellert, 1 kis darab lila káposztát és 1 sárgarépát. A wokot felhevítjük, beleöntünk 2 evőkanál szezámolajat, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Néhány percig kevergetjük, majd beletesszük a zöldségeket, 4 evőkanál szójaszószt és 2 evőkanál halszószt. Belereszelünk egy kis gyömbért, ízlés szerint adunk hozzá chilit. 40 dkg rizstésztát forró vízben megfőzünk, leszűrjük, és a húsos zöldséges keverékhez adjuk. Jól elkeverjük, elzárjuk a tűzhelyet, hogy a zöldségek ne puhuljanak túl. Korianderrel vagy petrezselyemmel meghintve tálaljuk.