Ízletes húsokat és zöldségeket készítenél? Lássuk, hogy állj neki a marinálásnak!
2020. July 5.Mi is pontosan a marinád?
A marinád nem más, mint egy aromás-fűszeres folyadék, amelybe húsokat, halakat, tenger gyümölcseit vagy éppen zöldségeket forgathatunk. Nem érdemes kihagyni a marinálás lépését, hiszen így lesz az elkészült ételünk igazán ízletes. Sőt! Nemcsak plusz ízekkel gazdagítja a fogást, hanem húsok esetén puhítja is azok állagát, felszínét. Különösen a marhahúsra igaz, hogy sokkal puhábbá, szaftosabbá válik a marinálás hatására. A semlegesebb ízű fehér húsoknak pedig pont azért tesz jót, mert hatására ízletesebbé válnak.
Jó hír a vegetáriánusoknak, hogy zöldségeket is marinálhatunk. A nagyobb zöldségeket, például a padlizsánt és a cukkinit érdemes kisebb darabokra vágni, hogy minél jobban magukba szívják a marinád ízeit.
Alapvető hozzávalók
Minden marinád 3 alapvető hozzávalóból áll: egy olajos részből, egy savas részből és sóból. Az olaj segít a marinád összetevőinek hozzátapadni a marinált étel felületéhez. A savas hozzávaló – lehet ecet vagy citruslé – puhítja a hús felszínét, a só pedig bezárja a nedvességet a húsba. Sokan használnak mézet, cukrot vagy juharszirupot, ezek ugyanis barnulnak, karamellizálódnak sütés hatására. Éljenek a plusz ízek és szuper ragacsos állag! Többféle további hozzávalóval, például fűszerekkel, fűszernövényekkel, hagymafélékkel, gyömbérrel, illetve szószókkal (Worcestershire, szója, ketchup, mustár) is gazdagítható a marinád.
Meddig marináljunk?
Nem mindegy az időtényező sem, azaz, hogy meddig állnak a marinádban a különböző ételek, alapanyagok. Húsok és zöldségek esetén egyébként a marinálás hosszát az alapanyag mérete, súlya is jelentősen befolyásolja, ezért egyszerűbb időtartamot meghatározni.
Sertéshús: 6-12 óra
Marhahús: 8-24 óra
Csirkehús: 4-6 óra
Tofu: 30 perc
Hal: 30 perc
Tenger gyümölcsei: 15 perc
Kemény zöldségek: 30 perc-1 óra
Puha zöldségek: 15-30 perc
Árt-e ha túl sokáig marinálunk? Igen, létezik „túlmarinálás”! Lehetőleg ne lépjük túl a megadott időtartamot, hiszen a marinád savas összetevője idővel lebontja a húsokban található fehérjéket, így túl puhává, „pépessé” válhatnak. És a zöldségeknek sem tesz jót, ha túl sokáig állnak a marinádban.
Forrás: Taste of Home