Meggyes-diós zabgolyók
Ha könnyen és egyszerűen összedobható édességet készítenénk, formázzunk gyorsan pár golyócskát, tuti siker lesz! Most egy egyszerű zabpelyhes verziót mutatok.
Hozzávalók
16 darabhoz- 1 dl tej
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 20 dkg zabpehely
- 10 dkg tetszőleges, nem túl sűrű lekvár (pl. barack, meggy)
- 10 dkg finomra őrölt dió
- ízlés szerint méz
- 16 szem meggybefőtt és kevés lé a befőttből
- kókuszreszelék a hempergetéshez
Elkészítés
A tejet felforraljuk a vaníliával. A zabpelyhet hőálló tálba szórjuk, ráöntjük a tejet, kanállal alaposan összeforgatjuk. Lefedjük, 10-15 percet állni hagyjuk, ezalatt a zab szépen felpuhul. Ezután hozzákeverjük a lekvárt, az őrölt diót, ízlés szerint mézet (ez el is hagyható) és annyi meggylevet, hogy szépen összeálljon a massza.
Egy kevés „tésztát” a tenyerünkbe veszünk, a közepébe helyezünk 1 szem lecsepegtetett meggyet. Gombóccá formázzuk, végül meghempergetjük kókuszreszelékben. Hasonlóan elkészítjük a többi golyót is. Tálalásig hűtőben tároljuk.