Alkohol és krónikus gyulladásos megbetegedések? Sajnos van kapcsolat!
2019. December 14.Az év vége különösen sok veszélyt tartogat – legalábbis ami az alkoholos ital fogyasztásunkat érinti. Egymást érik a céges bulik és a családi, baráti összejövetelek, ilyenkor pedig óhatatlanul előkerülnek a poharak, és már töltjük is a pezsgőt, a bort vagy a tömény szeszeket.
Az alkohol hatása a gyulladásos betegségekre
Akár fogyókúrába fogtunk, akár csak egyszerűen szemmel szeretnénk tartani a cukorbevitelünket, valószínűleg belefutottunk már abba az ajánlásba, hogy válasszunk vodka-szódát az itallapról. Bár igaz, hogy ez az ital viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, mégsem szerencsés választás azok számára, akik hajlamosak a krónikus gyulladásos betegségekre (pl. Crohn-betegség, ízületi gyulladások, reuma), illetve tartósan ilyen bajokkal küszködnek.
Ha krónikus gyulladással élünk együtt, valójában az alkoholmegvonás lenne a legjobb megoldás, ám ha képtelenek vagyunk a teljes absztinenciára, kizárólag száraz vörösbor kerüljön a poharunkba. A gyulladásoknak számos kiváltó oka lehet: ételek, stressz és méreganyagok is okozhatják. Az alkoholfogyasztás visszafogása mind a betegség kiváltó okának feltérképezésében, mind pedig a kezelésében egyaránt fontos szerepet játszik.
Amennyiben úgy érezzük, hogy valamennyi alkohol feltétlenül hozzátartozik a társasági életünkhöz, szorítsuk vissza a fogyasztásunkat heti 1 pohár vörösborra. Ha a kezeléseknek köszönhetően az alapbetegségünk visszavonulót fúj, az elfogyasztott ital mennyiségét megnövelhetjük heti 3-4 pohárra. És hogy miért pont vörösbor? Ez az ital „legalább” tartalmaz polifenolokat, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Akut gyulladás esetén semmiképpen se fogyasszunk tömény szeszeket, hiszen jobban igénybe veszik a gyomor- és bélrendszert, ezzel pedig felerősítik a már meglévő gyulladást.
Az alkohol gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetünkben
Sajnos akkor sem legyinthetünk a fentiekre, ha nincs gyulladás a szervezetünkben. Maga az alkoholbevitel, illetve a lebontása során keletkező méreganyagok szintén elindíthatják a gyulladásos folyamatokat. Egy-egy alkoholos éjszaka után érdemes kímélni a májat, és nem újabb adag alkohollal kúrálni a másnaposság kellemetlen tüneteit.
Forrás: Martha Stewart