Kakukkfüves pizzarudak
A klasszikus pizzatészta hálás alapanyag, annyira sokféle finomságot lehet belőle készíteni. Most egy szuper egyszerű ropogtatnivalóra esett a választásom, alig kell bele valami, mégis nagyon-nagyon jól fog csúszni egy pohár bor vagy sör mellé.
Hozzávalók
kb. 30 darabhoz- 50 dkg kenyérliszt
- 1 tasak instant élesztő
- 1 kávéskanál só + a paradicsomhoz
- 5 evőkanál olívaolaj
- kb. 3 dl langyos víz
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg paradicsompüré
- 4 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt, a kávéskanál sót és 4 evőkanál olívaolajat. Apránként hozzácsorgatjuk a langyos vizet, összegyúrjuk, simára dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A maradék olajat serpenyőben felhevítjük, ráreszeljük a megpucolt fokhagymát, párolni kezdjük. Rátesszük a paradicsompürét, hozzácsipkedjük a kakukkfű leveleit, megsózzuk. Pár perc alatt összefőzzük, majd félretesszük hűlni.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, pár mm vékony téglalappá nyújtjuk. A téglalap egyik felét (tehát az egyik rövidebb oldaltól a képzeletbeli középvonalig) megkenjük a paradicsommal, majd az üres oldalt ráhajtjuk. Óvatosan összenyomkodjuk, eligazgatjuk.
Az így kapott tésztát csíkokra vágjuk, a csíkokat egyesével kissé meghúzkodjuk, majd a két végüket ellentétes irányban megtekerjük. A rudakat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és még 15 percet kelesztjük. 200-210 °C-os sütőben 10 percet sütjük, majd a sütőlemezen hagyjuk kihűlni.
Önmagában vagy fűszeres olívaolajjal, esetleg tejföllel tálaljuk.