Egy üveg cidert nemcsak akkor jó kibontani, ha világnapja van, minden alkalom jó alkalom erre! Sőt, ne csak igyátok, főzzetek is vele!
Hozzávalók (4 személyre):
- 40 dkg kolbász
- 4 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 db alma
- 1 + 1 evőkanál olaj
- 8 dl cider (almabor)
- néhány ág kakukkfű és rozmaring
- só, őrölt fekete bors
- 1 csokor újhagyma
- 60 dkg burgonya héjában megfőzve
Elkészítés:
1. A kolbászt felkarikázzuk, a megtisztított vöröshagymát negyedekre vágjuk, a fokhagymákat pedig elfelezzük. A megmosott almákat hámozás nélkül nagyobb cikkekre vágjuk.
2. Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felhevítünk egy evőkanálnyi olajat. Rádobjuk a kolbászkarikákat, a hagymákat és az almákat, felöntjük a ciderrel, és beledobjuk a zöld fűszereket. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön, kevés vízpótlással puhára főzzük.
3. Közben az újhagymát megtisztítjuk, fehér részüket felkarikázzuk, a zöldet félretesszük a tálaláshoz.
4. A másik evőkanálnyi olajat felhevítjük egy másik serpenyőben. Rátesszük az újhagymát és a főtt, hámozott, felkarikázott burgonyát. Sóval és borssal fűszerezzük, majd összepirítjuk. A főtt kolbászos ragu mellé tálaljuk, végül a tetejét megszórjuk a felcsíkozott újhagymazölddel.