Zöldborsópörkölt
Egyszerű étel azokra a napokra, amikor nincs sok kreativitásunk a konyhában, de ennénk valami gyorsat és táplálót.
Hozzávalók
2 adaghoz- A pörkölthöz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál őrölt csemege pirospaprika
- ½ evőkanál őrölt füstölt paprika
- himalája só
- őrölt fekete bors
- 1 dl passzírozott paradicsom
- 40 dkg zöldborsó
- A galuskához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- himalája só
- 2 db tojás
- 2 dl víz
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
Egy evőkanál olívaolajon megpirítjuk a finomra aprított vöröshagymát. Ezután lehúzzuk a tűzről, megszórjuk csemege és füstölt pirospaprikával, ízlés szerint sóval és borssal, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Ezután belekeverjük a zöldborsót is, és felöntjük annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt, közepes lángon kb. 15 percig főzzük.
Ezalatt elkészítjük hozzá a galuskát. A teljes kiőrlésű lisztet ízlés szerint sózzuk, majd a tojásokkal és a vízzel csomómentesre keverjük a tésztát. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, az újraforrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd hideg vízzel leszűrjük. Hozzáadhatunk egy evőkanál olajat, hogy elkerüljük az összeragadást.
Frissen, melegen tálaljuk az elkészült borsópörkölttel, ízlés szerint akár tejföllel vagy natúr joghurttal.