Ünnepeljük meg a gofri napot egy egyszerű de nagyon finom kókuszos-csokis waffellel
Tudtátok, hogy március 25-én Waffle Day-t, azaz gofri napot ünneplünk? Érdekesség, hogy a Svédországból eredő ünnepnap egyszerű tévedésből fakad: eredetileg ekkor a tavasz eljövetelét ünnepelték sok-sok gofri sütésével. Ha lemaradnátok, augusztus 25-én is megemlékezhettek erről a finomságról: ekkor ünneplik ugyanis az Egyesült Államokban az 1. gofrisütő szabadalmaztatásának apropóján.
Azt, hogy a számos verzióban létező alapreceptet hogyan variáljátok tovább, a fantáziátokra bízom, én most a liszt egy részét kókuszreszelékre cseréltem, már sütés közben is fantasztikusan finom illat szállt a konyhámban. Az autentikus belga változat egyébként porcukorral szórt vagy csokival bevont, az amerikaiak szívesen locsolják meg juharsziruppal, sőt akár a sült csirkével megpakolástól sem riadnak vissza, a hongkongi verzió pedig sárgadinnyével és mogyoróvajjal ízesített.
Hozzávalók
10-11 darabhoz- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- fél l tej
- 15 dkg kókuszreszelék
- 25 dkg liszt
- 10 dkg étcsoki
- kevés olaj
- kókuszchips a tálaláshoz
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük.
A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, a megolvasztott, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vajjal. Hozzákeverjük a tejet, a kókuszreszeléket, apránként beleszitáljuk a lisztet, és az egészet simára keverjük. Végül óvatosan, lapátkanállal beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A masszát pihentetni nem szükséges, folyamatosan felkeverve, vékonyan kiolajozott gofrisütőben kisütjük a waffeleket.
Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk egy kávéskanál olajon. A kész waffelekre csorgatjuk, kókuszchipsszel megszórva tálaljuk.