Toroskáposzta Pataky módra
Hozzávalók
- 50 dkg oldalas
- 50 dkg csülökhús
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 kg savanyú káposzta
- 3 fej hagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- frissen őrölt bors
- 1 fehér cipó
Elkészítés
1. A káposztát előmelegített sütőben megpirítjuk, ha túl sós, előtte öblítsük le, majd facsarjuk ki belőle a vizet.
2. A szalonnát megszabadítjuk a bőrétől, majd csíkokra vágjuk, és negyobb méretű lábosban pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát is.
3. A csülköt és az oldalast feldaraboljuk, betesszük a piruló szalonnánk és hagymánk mellé.
4. Sózzuk, borsozzuk, majd a megroppantott fokhagymagerezdeket is hozzáadjuk. Fedő alatt, alacsony lángon legalább 2 órát pároljuk. Ha a levét elfőtte, kevés vizet, vagy sört adunk hozzá.
5. A káposztát 20 percenként átforgatjuk, hogy egyenletesen piruljon.
6. A megkaramellizálódott, átpirult káposztát összekeverjük a megpuhult hússal, majd forralunk egyet rajta, hogy az ízek összeérjenek.
7. Néhány szelet ropogós kenyérrel tálaljuk.