Tökéletes omlós sültcsirke zsenge zöldségágyon
Hozzávalók
4 személyre- 1 egész csirke (belsőségek és nyak nélkül)
- 20 dkg vaj
- friss rozmaring
- friss kakukkfű
- 10 dkg ceruzabab
- 10 dkg cukorborsó
- 1 narancs
- 1 citrom
- 3 fej fokhagyma
- 1 dl fehérborecet
- 2 db salotta hagyma
- 1 kg apró burgonya (sárga és lila)
- olívaolaj
- 3-4 ek méz
- 4-5 ek szójaszósz
- 1 m kötöző spárga
- só, bors
Elkészítés
1. A csirkét megtisztítjuk a maradék tolltól.
2. A vaj felét egy felhevített lábasban felolvasztjuk.
3. A csirkét kívül-belül sózzuk, borsozzuk, majd kis réseket vágunk a csirke bőrén és kis vaj darabokat illetve fokhagymákat teszünk a bőre alá.
4. A narancsokat cikkekre vágjuk, majd a csirkébe töltjük a fokhagymával, a rozmaringgal és a kakukkfűvel együtt és összekötjük. A felolvasztott vajjal bekenjük az egész csirkét, utána újra sózzuk, borsozzuk és egy félbevágott citromot is teszünk mellé. 180 fokon sütjük 1 órát, majd megkenjük mézzel, szójaszósszal és tovább sütjük, amíg megpirul.
5. A körethez a ceruzababot megtisztítjuk, a burgonyákat sós vízben megfőzzük és lehűtjük. A babot és a borsót blanchirozzuk vagyis percre forrásban lévő vízbe tesszük, aztán pedig jeges vízbe áztatjuk.
6. A salátához a fehérborecethez adjuk az apróra vágott salotta hagymát, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük olívaolajjal, majd óvatosan összeforgatjuk a csíkokra vágott krumplival és a többi zöldséggel. Egy nagyobb tálra öntjük a salátát, ráhelyezzük a csirkét, amiről ne felejtsük el leszedni a kötözőt. Jó étvágyat!