Teljes kiőrlésű nyuszibriós
A hagyományos húsvéti kalács teljes kiőrlésű liszttel, nyuszi alakú, „cukros” briós formájában is nagy sikert arathat.
Hozzávalók
4 darabhoz- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál nádcukor
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg durum búzaliszt
- 3 dkg búzasikér
- 5 dkg vaj
- 5 dkg eritrit
- 1 csipet himalája só
- 2 db tojássárgája
- 4 db aszalt vörösáfonya
Elkészítés
1 dl langyosra melegített tejben elmorzsoljuk az élesztőt, és hozzákeverjük a nádcukrot. Lefedve hagyjuk felfutni 10 percig.
Ezalatt összekeverjük a liszteket és a sikért, majd a közepébe öntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk a maradék tejet, az olvasztott vajat, az édesítőt, a sót és egy darab tojássárgáját. A robotgép dagasztó fejével vagy kézzel alaposan összegyúrjuk a tésztát.
Letakarjuk, és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
Újból átgyúrjuk a tésztát, majd négy egyenlő részre osztjuk. Liszttel megszórt nyújtódeszkán kb. 25 cm-es rúddá sodorjuk, feltekerjük, és kialakítjuk a nyuszi fejét is. A szeme helyére egy darab aszalt áfonyát szúrunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a másik, felvert tojássárgájával, majd további 30 percig kelesztjük.
Sütés előtt ismét megkenjük a briósokat a maradék tojássárgájával, megszórjuk a tetejét eritrittel, majd a 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 18 percig sütjük.