Tejberizses pohárdesszert mézes zabpehellyel
A tejberizses desszertjeimet nagyon szoktátok szeretni, például ez a palacsinta vagy ez a torta is népszerű volt nálatok. Így hát ezúttal visszanyúltam a nagy klasszikus pohárdesszerthez, amit gyümölcsökkel és mézes zabpehellyel turbóztam fel.
Hozzávalók
4 személyre- 12 dkg kerek szemű rizs
- 5 dl tej
- 5 dkg + 1 evőkanál cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg áfonya
- 1 kávéskanál étkezési keményítő
- 1 dkg vaj (1 csapott evőkanál)
- 1 púpozott evőkanál méz
- 4 púpozott evőkanál nagy szemű zabpehely
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- 12 dkg málna
- 1,5 dl habtejszín
Elkészítés
A rizst lábasba szórjuk, felöntjük kb. 1 dl vízzel, és erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a rizsszemek kifehérednek. Hozzáöntjük az összes tejet, beletesszük az 5 dkg cukrot és az egyik tasak vaníliás cukrot. Felforraljuk, majd lassú tűzön, kevergetve sűrűre, krémesre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük, majd néhányszor átkeverve hagyjuk teljesen kihűlni.
A megmosott áfonyát egy kis lábasba szórjuk. Öntünk alá egy ujjnyi vizet, hozzáadjuk a másik tasak vaníliás cukrot (ízlés szerint további cukorral vagy mézzel is édesíthetjük). Addig pároljuk, amíg a szemek összeesnek. A keményítőt 2 evőkanálnyi hideg vízben simára keverjük, a lábasba csorgatjuk, kevergetve besűrítjük. Félretesszük hűlni.
Egy kis serpenyőben összeolvasztjuk a vajat a mézzel. Rászórjuk a zabpelyhet és a fahéjat, kevergetve 1-2 percet sütjük-pirítjuk. Áttesszük egy tányérra, hagyjuk teljesen kihűlni.
A hideg habtejszínt lágy habbá verjük, a kihűlt rizshez forgatjuk. Előkészítünk 4 desszertes poharat. Először elosztjuk bennük a rizst és az áfonyás réteget, erre kerül a megmosott, megszárított málna és zabos morzsa.