Szerintünk ez az egyik legfinomabb lencsesaláta, mert üde és pikáns
Gyakran a lencsére csak mint újévi ételre gondolunk, kár azonban az év többi részén, főleg ősszel és télen kihagyni az étkezésünkből. A kedvenc lencsesalátám egyszerre üde az almától és a citromlétől, illetve pikáns a csípős kolbásztól és az almabortól. Langyosan a legfinomabb!
Hozzávalók
4 személyre- 25 dkg lencse
- 2 babérlevél
- só, őrölt fekete bors
- 15 dkg csípős kolbász
- 3 dl cider (almabor)
- 2 ág kakukkfű
- 2 fej lila hagyma
- 4 db savanykásabb alma
- 1 citrom kifacsart leve
Elkészítés
A lencsét átmossuk, és egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, átöblítjük, majd a babérlevelekkel, sóval és borssal, kevés vízben, folyamatos vízpótlás mellett puhára pároljuk. Mikor elkészült, a babérleveleket eltávolítjuk.
Közben a kolbászt felkarikázzuk. A cidert egy kisebb lábasba öntjük, beledobjuk a kolbászkarikákat és a kakukkfűágakat. Felforraljuk, majd gyöngyöztetve 15-20 percet főzzük, hogy a fűszeres almabor jól átjárja a kolbászt. A főzés végén a kakukkfüvet eltávolítjuk.
A lila hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a megmosott almákat szintén felkockázzuk. Összekeverjük a lencsével, a citromlével és a lábasban maradt ciderrel, majd ráhalmozzuk a főtt kolbászkarikákat.