Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szépséges, hihetetlenül egyszerű elkészíteni és fillérekből megvan. Last minute ajándék Valentin napra: Almarózsa

Egyetlen hibája, hogy nagyon finom, így cseppet sem tartósabb, mint vágott virág társai. Ez a klasszikus almarózsa süti, amit ezúttal darált dióval és baracklekvárral kombináltam.
2017. February 14.

Rengeteg formájú és márkájú leveles tészta kapható, én 20*10 cm-es, téglalap formájúra vágott termékből készítettem (kissé kinyújtva). Ha másmilyen leveles tésztát vásároltok, egy rózsa elkészítéséhez kb. egy 15*6 cm-es csíkra lesz szükségetek. Az almákból nagyobbakat válasszatok, és hogy a szirmok vágása után se vesszenek kárba a leeső gyümölcsdarabok, használjátok fel egy friss kevert salátához vagy megpárolva fogyasszátok el a reggeli müzli mellé.

Hozzávalók

12 db
  • 4 nagy alma
  • fél citrom kifacsart leve
  • 6 db 20*10 cm-es mélyhűtött leveles tészta lap
  • 10 evőkanál baracklekvár
  • 12 evőkanál őrölt dióbél
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés

Az almákat alaposan megmossuk, majd két oldalról a közepe felé haladva vékony karikákat vágunk belőlük. Mindet megfelezzük, így egy-egy almakarikából két szirmot nyerünk. A maradék két kisebb oldalt levágjuk, a héjtól befelé haladva szintén vékonyan felszeleteljük, ezáltal még plusz szirmokat fogunk kapni.

A szirmokat citromlével ízesített vízbe szórjuk, feltesszük a tűzre, és addig pároljuk, amíg annyira megpuhulnak, hogy hajlíthatóvá válnak. Szűrőkanállal konyhai törlőre szedjük, és alaposan leitatjuk róluk a vizet (így nem fogják eláztatni a tésztát).

A tésztalapokat hosszában kettévágjuk, majd sodrófával, lisztezett felületen kissé elnyújtjuk, hogy hosszabb csíkokat kapjunk. Alsó felüket megkenjük baracklekvárral (ha túl sűrű a lekvár, hígíthatjuk kevés vízzel) és beszórjuk őrölt dióval. A felső részt kirakjuk a szirmokkal úgy, hogy felül lelógjanak a tésztáról, illetve kissé fedjék is egymást. Ezután lekváros-diós részt ráhajtjuk az almás rész aljára, és az egész tésztacsíkot balról jobbra haladva feltekerjük. A végeket összenyomkodjuk.

Az így elkészült rózsákat muffinpapírokkal bélelt muffinsütő tepsibe helyezzük, és 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

valentinalmarozsa1

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!