Szépséges, hihetetlenül egyszerű elkészíteni és fillérekből megvan. Last minute ajándék Valentin napra: Almarózsa
Rengeteg formájú és márkájú leveles tészta kapható, én 20*10 cm-es, téglalap formájúra vágott termékből készítettem (kissé kinyújtva). Ha másmilyen leveles tésztát vásároltok, egy rózsa elkészítéséhez kb. egy 15*6 cm-es csíkra lesz szükségetek. Az almákból nagyobbakat válasszatok, és hogy a szirmok vágása után se vesszenek kárba a leeső gyümölcsdarabok, használjátok fel egy friss kevert salátához vagy megpárolva fogyasszátok el a reggeli müzli mellé.
Hozzávalók
12 db- 4 nagy alma
- fél citrom kifacsart leve
- 6 db 20*10 cm-es mélyhűtött leveles tészta lap
- 10 evőkanál baracklekvár
- 12 evőkanál őrölt dióbél
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
Az almákat alaposan megmossuk, majd két oldalról a közepe felé haladva vékony karikákat vágunk belőlük. Mindet megfelezzük, így egy-egy almakarikából két szirmot nyerünk. A maradék két kisebb oldalt levágjuk, a héjtól befelé haladva szintén vékonyan felszeleteljük, ezáltal még plusz szirmokat fogunk kapni.
A szirmokat citromlével ízesített vízbe szórjuk, feltesszük a tűzre, és addig pároljuk, amíg annyira megpuhulnak, hogy hajlíthatóvá válnak. Szűrőkanállal konyhai törlőre szedjük, és alaposan leitatjuk róluk a vizet (így nem fogják eláztatni a tésztát).
A tésztalapokat hosszában kettévágjuk, majd sodrófával, lisztezett felületen kissé elnyújtjuk, hogy hosszabb csíkokat kapjunk. Alsó felüket megkenjük baracklekvárral (ha túl sűrű a lekvár, hígíthatjuk kevés vízzel) és beszórjuk őrölt dióval. A felső részt kirakjuk a szirmokkal úgy, hogy felül lelógjanak a tésztáról, illetve kissé fedjék is egymást. Ezután lekváros-diós részt ráhajtjuk az almás rész aljára, és az egész tésztacsíkot balról jobbra haladva feltekerjük. A végeket összenyomkodjuk.
Az így elkészült rózsákat muffinpapírokkal bélelt muffinsütő tepsibe helyezzük, és 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.