Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szuperkönnyű, extrán ropogós fánk: süssünk spanyol churrost csokiszósszal!

2017. február 3.

A farsangi időszak remek arra, hogy a szalagos és a csöröge mellé más fánkokat is felírjatok a megsütendők listájára.

Például ezt az egyszerű, égetett tészta alapú spanyol churrost. Szuper könnyű kis fánk, ráadásul extrán ropogós, így különböző szószokkal akár farsangi buliétel is lehet belőle.

 

Hozzávalók

4 személyre
  • 2 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 biocitrom lereszelt héja (elhagyható)
  • 2 tojás
  • 4 dl olaj a sütéshez
  • kristálycukor a szóráshoz
  • A csokiszószhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl zsíros habtejszín
  • 2 nagy csipet őrölt fahéj
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés

1. A vizet egy lábasba öntjük, beledobjuk a vajat, és kevergetve addig főzzük, amíg egynemű folyadékot kapunk.

2. A lisztben elkeverjük a cukrot és a sót, majd folyamatos keverés mellett a vajas elegyhez adjuk a citromhéjjal együtt. Addig keverjük, amíg az edény falától elváló, összeálló tésztagombócot kapunk. Félretesszük hűlni.

3. A tésztába belekeverjük az elhabart tojásokat, robotgéppel a legegyszerűbb alaposan kikeverni. Ezt követően a tésztát csillagcsővel (szélesebbet használjunk, ennek hiányában a sima csövet javaslom inkább) ellátott habzsákba töltjük.

4. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és tetszőleges hosszúságú darabokat nyomunk bele a tésztából (a végeket a legegyszerűbb késsel vagy konyhai ollóval levágni). Aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és azonnal megszórjuk egy kevés kristálycukorral.

5. A csokiszószhoz vízgőz felett összemelegítjük az étcsokit a tejszínnel. Amikor egyneművé válik, beleszórjuk a fahéjat, és hozzákeverjük a kevés hideg vízben simára kevert keményítőt. Kevergetve besűrítjük. A kész churros mellé tálaljuk.

churroscsokiszosszal1

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Spanyol paella

Spanyol paella

Spanyol nemzeti eledel ez a rizses egytálétel. Napi hangulatunktól és pénztárcánktól függően egészíthetjük ki csirkével, hallal vagy különböző tengeri herkentyűvel.
Spanyol fokhagymaleves

Spanyol fokhagymaleves

A cigány konyha jellemzően kevés alapanyaggal dolgozik, pont ezért illik bele a spanyol fokhagymaleves, a sopa de ajo. Még a mi rántott levesünknél is egyszerűbb, a rengeteg fokhagymától, a füstölt paprikától és olívaolajtól pedig igazi különlegesség a néhány hozzávalós ételek sorában.
Fideua – spanyol tészta rákkal és kagylóval

Fideua – spanyol tészta rákkal és kagylóval

Fantasztikus mediterrán tésztaétel. Nem csak haladóknak!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.