Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szuperkönnyű, extrán ropogós fánk: süssünk spanyol churrost csokiszósszal!

2017. február 3.

A farsangi időszak remek arra, hogy a szalagos és a csöröge mellé más fánkokat is felírjatok a megsütendők listájára.

Például ezt az egyszerű, égetett tészta alapú spanyol churrost. Szuper könnyű kis fánk, ráadásul extrán ropogós, így különböző szószokkal akár farsangi buliétel is lehet belőle.

 

Hozzávalók

4 személyre
  • 2 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 biocitrom lereszelt héja (elhagyható)
  • 2 tojás
  • 4 dl olaj a sütéshez
  • kristálycukor a szóráshoz
  • A csokiszószhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl zsíros habtejszín
  • 2 nagy csipet őrölt fahéj
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés

1. A vizet egy lábasba öntjük, beledobjuk a vajat, és kevergetve addig főzzük, amíg egynemű folyadékot kapunk.

2. A lisztben elkeverjük a cukrot és a sót, majd folyamatos keverés mellett a vajas elegyhez adjuk a citromhéjjal együtt. Addig keverjük, amíg az edény falától elváló, összeálló tésztagombócot kapunk. Félretesszük hűlni.

3. A tésztába belekeverjük az elhabart tojásokat, robotgéppel a legegyszerűbb alaposan kikeverni. Ezt követően a tésztát csillagcsővel (szélesebbet használjunk, ennek hiányában a sima csövet javaslom inkább) ellátott habzsákba töltjük.

4. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és tetszőleges hosszúságú darabokat nyomunk bele a tésztából (a végeket a legegyszerűbb késsel vagy konyhai ollóval levágni). Aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és azonnal megszórjuk egy kevés kristálycukorral.

5. A csokiszószhoz vízgőz felett összemelegítjük az étcsokit a tejszínnel. Amikor egyneművé válik, beleszórjuk a fahéjat, és hozzákeverjük a kevés hideg vízben simára kevert keményítőt. Kevergetve besűrítjük. A kész churros mellé tálaljuk.

churroscsokiszosszal1

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Spanyol paella

Spanyol paella

Spanyol nemzeti eledel ez a rizses egytálétel. Napi hangulatunktól és pénztárcánktól függően egészíthetjük ki csirkével, hallal vagy különböző tengeri herkentyűvel.
Spanyol fokhagymaleves

Spanyol fokhagymaleves

A cigány konyha jellemzően kevés alapanyaggal dolgozik, pont ezért illik bele a spanyol fokhagymaleves, a sopa de ajo. Még a mi rántott levesünknél is egyszerűbb, a rengeteg fokhagymától, a füstölt paprikától és olívaolajtól pedig igazi különlegesség a néhány hozzávalós ételek sorában.
Fideua – spanyol tészta rákkal és kagylóval

Fideua – spanyol tészta rákkal és kagylóval

Fantasztikus mediterrán tésztaétel. Nem csak haladóknak!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!